Hirdetés

Az ebolajárvány terjedésének főbb szakaszai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az 1976-ban felfedezett ebolavírus tavaly december óta 9216 embert betegített meg, közülük 4555-en belehaltak a betegségbe. A legtöbben Libériában (2848), Sierra Leonéban (1200) és Guineában (862) vesztették életüket a vérzéses láz miatt.

Ebola, vírus, fertőzés, ebolajárvány, terjedés, WHO |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az alábbiakban ismertetjük az AFP francia hírügynökség összeállítását az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó járvány terjedésének főbb állomásairól:

2013. december 6.: Egy kétéves kisfiú meghalt az ebolavírus következtében Guinea déli részén. Ő volt a kór legelső ismert áldozata a betegség újbóli megjelenése óta. A járvány egy ideig csak a környéken szedte áldozatait, a következő év februárjában azonban már egy szomszédos tartományban is felbukkant.

2014. március 24.: A WHO közzétette helyzetjelentését, amely szerint a január óta regisztrált 87 ebolafertőzött közül 61-en vesztették életüket Guineában, főleg az ország déli részén.

2014. március 31.: A guineai ebolajárvány átterjedt Libériára, az Egészségügyi Világszervezet két megbetegedést jegyzett fel a szomszédos országban.

2014. május 26. : A járvány hivatalosan Sierra Leonét is elérte. Egy laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy több emberrel is a vírus végzett.

2014. július 20.: Nigériában is felütötte fejét az ebola, ez a vírus első felbukkanása Afrika legnépesebb államában. Az áldozat, a pénzügyminisztérium egy negyvenes éveiben járó, libériai nemzetiségű tanácsadója a 21 milliós Lagos repülőterén összeesett, ahogy megérkezett külföldről.

2014. július 30.: Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet szerint a kór elszabadult. Libériában elrendelték az iskolák bezárását, számos közösség karantén alá helyezését és több határszakasz lezárását. A hónap végén egy másik, a nyugat-afrikaitól független ebolajárvány ütötte fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, ez összesen 49 halálos áldozatot szedett.

2014. augusztus 5.: A Világbank 200 millió dollárt ajánlott fel a járvány által sújtott országoknak, a washingtoni székhelyű szervezet a támogatást szeptemberben a duplájára emelte.

2014. augusztus 8.: A WHO nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai ebolajárványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására. Libéria és Sierra Leone után Nigéria is szükségállapotot hirdetett a betegség megfékezése érdekében.

2014. augusztus 12.: Az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a nem engedélyezett, kísérleti ebolagyógyszerek alkalmazását. Eközben meghalt az az ebolavírussal megfertőződött spanyol misszionárius, akit az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti szerrel kezeltek Madridban. A férfi volt a kór első európai áldozata.

2014. augusztus 18-27.: Több afrikai állam lezárta az "ebolás" országokkal közös határait, számos légitársaság pedig felfüggesztette a térségbe tartó járatait. Az óvintézkedések következtében Guinea, Libéria és Sierra Leona egyre inkább elszigetelődött, ami jelentősen megnehezítette a segélyszervezetek munkáját.

2014. szeptember 5.: Az ENSZ kiadott egy jelentést, amely szerint 6-9 hónap alatt meg lehet fékezni a Nyugat-Afrikában tomboló járványt, de csak erőteljes globális válaszlépésekkel.

2014. szeptember 16.: Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy 3000 katonát vezényelnek a térségbe, elsősorban Libériába, akik ott 17, egyenként százágyas egészségügyi létesítményt építenek és több ezer járványügyi segélymunkást képeznek ki.

2014. szeptember 18.: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott a több ezer halálos áldozatot követelő járványról. A testület szerint a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség a nemzetközi békét és stabilitást is fenyegető kór elleni fellépés érdekében.

2014. szeptember 19.: Sierra Leonéban háromnapos kijárási tilalom vette kezdetét a járvány megfékezésének reményében.

2014. szeptember 30.: Először diagnosztizálták a betegséget Afrikán kívül, amikor egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens ebola-vizsgálata. A libériai férfi, akinek két ápolója is megbetegedett, október 8-án belehalt a betegségbe.

2014. október 6.: Ebolavírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban, ő volt az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget. A nővér tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból ebolafertőzéssel hazatért spanyol papot kezelt. A nőt október 19-én gyógyultnak nyilvánították.

2014. október 9.: Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója kijelentette, hogy a nyolcvanas évek első fele, az akkori AIDS-járvány óta nem volt példa olyan pusztító kórra, mint a mostani ebola.

2014. október 14.: Meghalt az az ebolával fertőzött ENSZ-alkalmazott, akit egy németországi klinikán kezeltek.

2014. október 17.: Az ENSZ közölte, hogy az eredetileg tervezett egymilliárd dollárnak mindössze a 38 százalékát sikerült összegyűjteni a pusztító kór elleni küzdelem finanszírozására. Az Egészségügyi Világszervezet ezzel párhuzamosan hivatalosan ebolamentes országnak nyilvánította Szenegált.

2014. október 20.: A WHO szerint Nigéria is mentessé vált az ebolától. Az Európai Unió bejelentette, hogy legalább 500 millió euró értékben további támogatást fognak nyújtani a járvány megfékezésére. Tizenkét karibi és latin-amerikai állam rendkívüli csúcstalálkozót tartott Havannában az ebolavírus esetleges megjelenésére készülve.

Ebola, vírus, fertőzés, ebolajárvány, terjedés, WHO

2014-10-22 20:27:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop