Hirdetés

Ebola: szex?

Csaknem fél évvel az ebolából való gyógyulás után is kimutatták a kórokozó nyomait egy libériai férfi ondójában - jelentette be szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet vizsgálja, hogy egyetlen, kivételes esetről van-e szó, vagy lehetséges, hogy az emberek egy része hosszú időn át megőrzi szervezetében a vírus nyomait. Eddig egyetlen esetről volt tudomás.

Ebola, ebola vírus, sperma |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A szóban forgó beteg tavaly szeptemberben hagyta el a kórházat, miután vértesztje negatívnak bizonyult. Csaknem hat hónappal - 175 nappal - később ondómintát adott, amelyben kimutatták a vírus nyomait. Egyetlen hasonló adat van csak, 1995-ből, akkor egy kongói páciensnél 82 nappal a fertőzés kezdete után mutatták ki.

A világszervezet egyelőre nem foglalt állást abban, hogy az ebola pozitív ondó fertőző lehet-e. A gyógyult betegeknek a WHO eddig azt tanácsolta, hogy az első tünetek megjelenésétől számított három hónapban tartózkodjanak a szexuális érintkezéstől, beleértve az orális szexet is, vagy használjanak óvszert, de most azt javasolja, hogy három hónapon túl is mindaddig, amíg több információ nem áll rendelkezésre.

A WHO legfrissebb, kedden közzétett adatai szerint a vérzéses láz 10 604 halálos áldozatot követelt 2013 vége óta Nyugat-Afrikában, főleg Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.

Ebola, ebola vírus, sperma

2015-04-16 17:47:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop