Ebola: szexuális úton is terjed

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebola vírus a betegségből felépült férfiak egy részének ondójában - derült ki a New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt kutatás előzetes eredményeiből. Az orvostudományi folyóiratban közzétett másik tanulmány szerzői kimutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebola fertőzést.

ebola vírus, Ebola-fertőzés, ondó | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Korábban is kimutatták már a korokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi ondó mintáját tesztelték. A betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük. A fertőződésük utáni negyedok-hatodik hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hetedik-kilencedik hónapban megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a résztvevők egy részének ondójából miért ürült ki hamarabb az ebola vírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon, hogy eldöntse, élő és fertőzőképes-e a kimutatott vírus.

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív ondótesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk. A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült.

A folyóiratban bemutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebola fertőzést is. Egy libériai nő márciusban fertőződött meg a vírussal azután, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy gyógyult ebola beteggel. A szakemberek mindkét személy vírusgenomját, illetve a vírusfertőzés lehetséges más forrásait tanulmányozva állapították meg, hogy ez az első ismert ilyen eset.

A nő és a férfi hat hónappal az utóbbi ebola fertőzése, illetve 155 nappal azután, hogy a beteget a vérvizsgálatok alapján vírusmentesnek nyilvánították, létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. A férfi ondójában és a nő vérében talált ebola vírus genomja nem csak teljesen azonos volt, de különbözött az összes más nyugat-afrikai ebola törzstől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebola járvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik. Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebola megbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebola fertőzésen esett át.

ScienceNews

| ebola vírus, Ebola-fertőzés, ondó
2015-10-16 15:45:13


Ígéretes ebola vakcina

Hatásosnak bizonyult fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag a majmok ebola fertőzése ellen, melyet a Cambridge-i Egyetem, az amerikai Thomas Jeffers...


Az ebola-fertőzöttek 3 százaléka adta tovább a vírust a betegek többségének

A 2014-15-ben Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány fertőzöttjei mintegy 3 százalékának számlájára írható a kórokozó továbbadása az összes eset 61 százalékána...


Ebola - Veszélyes mutáció

Mutálódott az ebolavírus a nyugat-afrikai járvány idején, és így hatékonyabban fertőzött, állapította meg két kutatócsoport egymástól függetlenül.


Megnyitotta az ebola miatt lezárt nyugati határait Elefántcsontpart

Megnyitotta Elefántcsontpart az ebolajárvány miatt két éve lezárt nyugati határait Guineával és Libériával - közölte az elefántcsontparti kormány egyik szóvivője p...


Ismét ebolamentessé nyilvánították Libériát

Negyedik alkalommal is ebolamentesnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Libériát, amelyet a nyugat-afrikai országok közül a legsúlyosabban érintett a ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^