Ebola: szexuális úton is terjed

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebola vírus a betegségből felépült férfiak egy részének ondójában - derült ki a New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt kutatás előzetes eredményeiből. Az orvostudományi folyóiratban közzétett másik tanulmány szerzői kimutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebola fertőzést.

ebola vírus, Ebola-fertőzés, ondó | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Korábban is kimutatták már a korokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.

Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi ondó mintáját tesztelték. A betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiaknak mind pozitív lett a tesztjük. A fertőződésük utáni negyedok-hatodik hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hetedik-kilencedik hónapban megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a résztvevők egy részének ondójából miért ürült ki hamarabb az ebola vírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon, hogy eldöntse, élő és fertőzőképes-e a kimutatott vírus.

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív ondótesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk. A tanulmány a Sierra Leone-i egészség- és higiéniaügyi minisztérium, a nemzetvédelmi minisztérium, a WHO és a CDC együttműködésével készült.

A folyóiratban bemutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebola fertőzést is. Egy libériai nő márciusban fertőződött meg a vírussal azután, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy gyógyult ebola beteggel. A szakemberek mindkét személy vírusgenomját, illetve a vírusfertőzés lehetséges más forrásait tanulmányozva állapították meg, hogy ez az első ismert ilyen eset.

A nő és a férfi hat hónappal az utóbbi ebola fertőzése, illetve 155 nappal azután, hogy a beteget a vérvizsgálatok alapján vírusmentesnek nyilvánították, létesített védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. A férfi ondójában és a nő vérében talált ebola vírus genomja nem csak teljesen azonos volt, de különbözött az összes más nyugat-afrikai ebola törzstől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az ebola járvány tavalyi márciusi kitörése óta több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik. Múlt csütörtökön újabb sikerről számolt be a WHO: először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebola megbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. A veszély azonban nem múlt el: tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebola fertőzésen esett át.

ScienceNews

| ebola vírus, Ebola-fertőzés, ondó
2015-10-16 15:45:13


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^