Hirdetés

Ebolával rokon betegség elleni gyógyszert próbáltak ki sikerrel majmokon

Az ebolával rokon Marburg-vírus elleni kísérleti gyógyszert próbáltak ki sikerrel majmokon, az állatok meggyógyultak, még ha akkor kapták is a kezelést, amikor az első tünetek jelentkeztek rajtuk.

Marburg-vírus, Ebola |

MTI Hírek11

Az ebola és a Marburg-vírus a filovírusok közé tartozik, mindkettő gyakran jár életveszélyes vérzéses lázzal. Jelenleg nincs olyan engedélyezett védőoltás vagy gyógyszer, amely gyógyítaná a két betegséget.

Majmokkal végzett korábbi kísérletekben még azelőtt kezdték meg az állatok kezelését, mielőtt megjelentek volna a tünetek.

A Texasi Egyetem és a kanadai székhelyű Tekmira gyógyszergyár kutatói a Marburg-vírus legveszélyesebb, 90 százalékos halálozási arányú törzsével, a Margurg-Angola-vírussal fertőztek meg 21 makákót, majd a kísérleti szerrel kezeltek közülük 16-ot különböző időpontokban: voltak, amelyeket röviddel a vírussal való érintkezés után, másokat legkésőbb három nap múlva. Ekkor már megjelentek a tünetek is.

Minden gyógykezelt makákó életben maradt, még azok is, amelyeket csak akkor kezdték gyógyítani, amikor már betegek voltak, és vérükben elszaporodtak a kórokozók - írták a kutatók. A nem kezelt állatok közül az összes elpusztult hét-kilenc napon belül.

Az új gyógyszer azon a stratégián alapul, hogy az úgynevezett siRNS molekula (rövid kettős szárú interferáló RNS) megállítja a vírus szaporodását. A kutatás vezetője, Thomas Geisberg mikrobiológus-immunológus 2010-ben publikált tanulmányában ugyanezzel a technológiával az ebola ellen fejlesztett szerrel gyógyított meg majmokat, amelyeknek kezelését legkésőbb a fertőzés után 48 órával megkezdték. A Tekmira gyógyszergyár ennek a kutatásnak az adataira támaszkodva fejleszti ebolagyógyszerét.

Marburg-vírus, Ebola

2014-08-22 02:33:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop