Hirdetés

ENSZ: az Ebola-járvány a békét és stabilitást fenyegeti, egymilliárd dollár támogatásra lenne szükség

A nemzetközi békét és stabilitást is fenyegeti a nyugat-afrikai Ebola-járvány, az ellene való fellépés érdekében a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint.

Ebola, ferőzés, járvány |

MTI Hírek11

A testület csütörtökön rendkívüli ülést tartott a témáról, és határozatot fogadott el, amelyben arra szólította a világszervezet tagországait, hogy a lehető leghamarabb nyújtsanak helyszíni és anyagi segítséget a válság kezeléséhez.,

A BT azt is kérte, hogy a járvány által sújtott országokra vonatkozó utazási és szállítási tilalmakat oldják fel, mert ezek akadályozzák az érintett államokban a betegség leküzdésére tett erőfeszítéseket.

A tanács döntött arról is, hogy saját missziót küld a legsúlyosabb helyzetben lévő három országba, Libériába, Guineába és Sierra Leonéba. Az UNMEER elnevezésű csoport feladata az lesz, hogy "gyorsan és tömegesen mozgasson meg embereket, eszközöket és anyagi forrásokat". Fő célkitűzése a járvány megállítása, jövőbeni megismétlődésének megelőzése, a betegek kezelése, valamint a legfontosabb szolgáltatások biztosítása lesz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ülésen azt mondta, hogy a megbetegedések száma háromhetente megduplázódik, és a hatékony fellépés érdekében a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség.

Az ENSZ-állásfoglalást az Egyesült Államok kezdeményezte, és Samantha Power nagykövet szerint még egyetlen BT-határozat sem kapott ekkora támogatást - összesen 131 ország sorakozott fel mögötte. A BT az AIDS-en kívül még soha nem foglalkozott egészségügyi válsággal, és most először fogadott el olyan határozatot, amelyben egy járványt nemzetközi biztonsági fenyegetésnek minősít.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra, Nigériára és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már 2630 emberéletet követelt, a betegek száma megközelíti az 5400-at. Az Ebolára gyógyszer egyelőre nincsen, csak tüneti kezelés lehetséges. A halálozási arány nagyon magas.

A diplomácia mellett az érintett térségben folytatódnak a helyi erőfeszítések is a járvány megfékezésére. Sierra Leonéban bejelentették, hogy háromnapos kijárási tilalmat rendelnek el annak érdekében, hogy a lakosság egészét otthonában, személyesen tájékoztathassák a betegséggel kapcsolatos teendőkről. A felvilágosító kampányban összesen 30 ezer aktivista vesz részt.

Guineában az ország déli részében hét olyan ember holttestére bukkantak csütörtökön, akik kedden tűntek el, miközben figyelemfelkeltő kampányt folytattak a betegséggel kapcsolatban. Az áldozatok között három újságíró is van, a többiek pedig a helyi hatóságok képviselői voltak. A térségben kedden zavargások törtek ki a betegségtől való félelem és a hatósággal szembeni elégedetlenség miatt.

Ebola, ferőzés, járvány

2014-09-19 22:45:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop