Hirdetés

Karanténba helyezik az ebola-fertőzöttekkel érintkezésbe kerülteket Kaliforniában

Huszonegy napra karanténba helyezik az Egyesült Államok nyugati partján fekvő Kaliforniában mindazokat, akik az ebolajárvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai államokból térnek haza, és közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel - jelentette be helyi idő szerint szerdán a szövetségi állam közegészségért felelős ügyosztályának igazgatója.

Ebola, vírus, fertőzés, járvány |

MTI Hírek11

Ron Chapman azt mondta, az intézkedés célja, hogy megőrizzék a kaliforniaiak egészségét és biztonságát, és megerősítsék a már bevezetett lépéseket. "Azokat a hazatérőket, akik nem kerültek kapcsolatba ebolás beteggel, nem helyezik megfigyelés alá" - erősítette meg az igazgató.

Kalifornián kívül négy amerikai államban - New Yorkban, New Jersey-ben, Illinois-ban és Marylandben - vezettek be korlátozásokat az ebolajárvány sújtotta területekről hazatérő egészségügyi alkalmazottakkal szemben. A Pentagon szerdán azt közölte, hogy karanténba helyeznek a Nyugat-Afrikából visszatérő minden amerikai katonát.

New Jersey államban a múlt hét végén politikai vihart kavart, hogy egy Sierra Leonéből hazatért amerikai ápolónő, Kaci Hickox embertelennek, állampolgári jogai megsértésének nevezte, hogy a newarki reptérre történt megérkezését követően elkülönítették. A nővért, akit múlt pénteken tünetmentesen helyeztek karanténba, és akinek ebolatesztje negatívnak bizonyult, hétfőn Chris Christie kormányzó utasítására hazaengedték Maine államba.

Peter Piot, az ebolavírus egyik felfedezőjeként számon tartott szakértő csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegség az Afrikában dolgozó kínai munkások magas száma miatt átterjedhet a viszonylag rosszabbul működő közegészségügyi rendszerű kelet-ázsiai országra. A belga járványügyi szakember, volt ENSZ-főtitkárhelyettes úgy vélte, nem kell "atomfizikusnak" lenni ahhoz, hogy megállapítsa, a két régió közötti gyakori érintkezés a fertőzés átterjedését okozhatja.

A Johnson & Johnson cégcsoporthoz tartozó Crucell Schweiz AG képviselői csütörtökön arról számoltak be, hogy a biotechnológiai társaság ebolavírus elleni kísérleti oltóanyag előállításán dolgozik. A cég a tervek szerint 2015-re már több mint egy millió védőoltást bocsáthat majd rendelkezésre. A cégcsoport közel tíz éve kísérletezik az ebola elleni védőoltás kifejlesztésével, s a tervek szerint nem csupán Svájcban, hanem Hollandiában is fejlesztésekbe kezdenek. A Johnson & Johnson csaknem 200 millió dollárt fordít az oltóanyag előállítására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint eddig összesen nyolc országban 13 676 megbetegedést regisztráltak, ebből 6535 fertőzöttet Libériában, 5235-öt Sierra Leonéban, 1906-ot pedig Guineában. A járvány mostanáig 4922 halálos áldozatot szedett, a legtöbben Libériában vesztették életüket a vérzéses lázban.

Ebola, vírus, fertőzés, járvány

2014-10-30 22:20:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop