Hirdetés

Kecsegtetőek az első klinikai kísérletek az ebolavírus elleni védőoltással

Kecsegtetőek az ebolavírus elleni védőoltás első klinikai kísérletének az eredményei: az amerikai kutatók által kifejlesztett vakcina biztonságosnak tűnik, és antitestek termelésére ösztönzi az emberi szervezetet.

védőoltás, ebolavírus, ebola |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az első klinikai teszt eredményeiről a New England Journal of Medicine szaklapban számolt be Anthony Fauci, az allergiás és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója (NIAID). A védőoltást a NIAID közösen fejlesztette ki a GlaxoSmithKline laboratóriummal, a teszteket a marylandi Bethesda Klinikai központban végezték el húsz 18 és 50 év közötti egészséges önkéntes felnőttön.

A beszámoló szerint az első klinikai tesztek kedvező eredményeket produkáltak. Az oltás kivétel nélkül minden páciens szervezetében kiváltotta az immunválaszt, és legfeljebb négy héttel a vakcina beadása után antitestek termelődtek a szervezetükben. Az emberi immunrendszer az antitestek segítségével veszi fel a harcot a vírusokkal.

Anthony Fauci szerint a védőoltásnak nem voltak számottevő mellékhatásai, a húsz önkéntes közül csupán kettőnél - azoknál akik nagyobb dózisban kapták a vakcinát - tapasztaltak lázat, de néhány nap múlva elmúltak a tünetek. Fauci szerint az első klinikai tesztek nagyon kecsegtetőek. Úgy fogalmazott, hogy a tudomány egy lépéssel közelebb került a halálos betegség ellenszerének kidolgozásához.

A Fehér Ház gratulált az amerikai kutatóknak. Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy december 2-án felkeresi a NIAID-ot, hogy személyesen köszönje meg Faucinak és kollégáinak az ebolajárvány leküzdéséért tett erőfeszítéseiket. Az elnök kérni fogja a kongresszustól a kór elleni harcra szánt költségvetési pénzek növelésének jóváhagyását.

Az Egyesült Államokban elvégzett klinikai kísérlet csupán az első állomása egy vizsgálatsornak, amelyben az amerikaiakon kívül brit orvosok is részt vesznek. A kifejlesztett vakcina humán tesztjét Nagy-Britanniában, Gambiában, Maliban és Nigériában is elvégzik. Számos kérdés vár tisztázásra, például az, hogy mekkora adag elegendő az immunválasz kiváltásához, a tartós védettséghez szükség van-e emlékeztető oltásra, illetve milyen kortól adható be a vakcina.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összesítése szerint az elsősorban Nyugat-Afrikát - Sierra Leonét, Guineát és Libériát - sújtó, több mint fél éve tomboló járványba eddig 5689 ember halt bele és 15935-en fertőződtek meg az ebolavírussal. A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

védőoltás, ebolavírus, ebola

2014-11-27 22:51:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop