Hirdetés

Mikola: a világ kormányai nem tudtak gyorsan reagálni az ebolajárványra

Nemcsak az ebolával fertőzött országok kormányai, hanem a többi állam kormányai sem tudtak gyorsan reagálni a járványra - mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ebola, vírus, fertőzés, járvány |

MTI Hírek11

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az ENSZ szeptemberi közgyűlésén is téma volt az afrikai országokat sújtó ebolajárvány, és megállapították, hogy sokkal gyorsabban kell reagálni ilyen katasztrófákra: előre kidolgozott menetrendekre, technológiákra van szükség, hogy megelőzhetőek legyenek a hasonló járványok.

Mikola István kiemelte, hogy a járvánnyal sújtott országokban összeomlott az egészségügyi rendszer, nehéz az adományokat eljuttatni, nincs élelmiszer, sztrájkok vannak, és ezek következtében egyéb járványos betegségek (malária, tbc) kezelése is nehezebb.

Megjegyezte: Magyarország is benne van abban a nemzetközi koalícióban, amely erre a helyzetre szövetkezett, és elvárás az országgal szemben, hogy részt vegyen a segítségnyújtásban. Jelenleg 5-10 orvost, egészségügyi dolgozót keresnek, akik vállalják, hogy abban a régióban szolgáljanak - tette hozzá.

Mikola István szerint példaértékű a civilek segítőkészsége, az eszköz- és pénzadományokat már eljuttatták az afrikai térségbe.

Az Egészségügyi Világszervezet azt reméli, hogy nemzetközi segítséggel 2015 végére meg lehet állítani a járvány terjedését - mondta a szakember.

Az államtitkár kitért arra, hogy az ENSZ-közgyűlés idején és utána is több száz millió dollár gyűlt össze az ebolajárvánnyal érintett országok megsegítésére, továbbá az Egyesült Államok felszólította az Nemzetközi Valutaalapot, hogy az érintett országokban tekintsen el a tartozás egy részének visszafizetésétől.

Mikola István hangsúlyozta, Magyarországon továbbra is csekély annak az esélye, hogy az ebolavírus megjelenjen, ha a betegség esetleg mégis felbukkanna, a magyar egészségügy képes arra, hogy kezelje a betegséget, és ne alakuljon ki járvány.

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos elmondta: a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete óta kapcsolatban vannak a nemzetközi szervezetekkel, feltérképezték a vírus esetleges behurcolásának útvonalait, összeállították a teendőket, és az elmúlt hetekben, hónapokban felkészítették az egészségügyi intézményeket, a társhatóságokat.

Hozzátette, jelenleg azokat a veszélyhelyzeti lehetőségeket térképezik fel, amelyekre Magyarországnak készülnie kell. Ilyen esetek lehetnek a misszióról hazatérő magyarok, a hivatalos úton kint tartózkodók, vagy a zöldhatáron érkező külföldiek.

Paller Judit elmondta, ezért szoros a tisztiorvosi hivatal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti kapcsolat.

A szakember megjegyezte, az eddig az ebolajárvánnyal érintett három ország - Nigéria, Sierra Leone, Guinea - után felkerült a betegséggel érintettek közé Mali. A főváros, Bamako azért kerülhet a figyelem középpontjába, mert a Budapest-Bamako rali végállomása. Mint Paller Judit elmondta, fel kell venniük a szervezőkkel a kapcsolatot, hogy milyen óvintézkedésre van szükség.

Ebola, vírus, fertőzés, járvány

2014-11-27 22:59:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop