Hirdetés

Spanyolországba érkezett a második, Ebola-vírussal megfertőződött misszionárius

Egy katonai repülőgép fedélzetén Spanyolországba szállították hétfőre virradóra a második, Ebola-vírussal megfertőződött, spanyol állampolgárságú katolikus misszionáriust - közölte a helyi sajtó. A betegről a kórházban megállapították: súlyos állapotban van.

Ebola-vírus, Spanyolország, fertőzés |

MTI Hírek11

A Hercules C-130 típusú teherszállító a spanyol főváros, Madrid közelében lévő Torrejón katonai támaszponton szállt le. A gépen elkülönítőt alakítottak a beteg számára. A misszionáriust a bázisról mentőautón vitték a III. Károlyról elnevezett kórházba - közölték újságírók.

Néhány órával a beteg megérkezése után a madridi egészségügyi hatóságok sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a kórházban elvégzett vizsgálatokból kiderült: a férfi állapota rendkívül súlyos. Az Ebolán kívül maláriával is megfertőződött, ki van száradva, és sem a mája, sem a veséje nem működik megfelelően. Mindez teljesen legyengítette a 69 éves férfi szervezetét, így az orvosok szerint nem kezelhetik a ZMapp nevű készítménnyel, amelyet az Egyesült Államokban már sikerrel alkalmaztak két páciensnél Ebolára.

José Ramon Arribas, a kórház fertőzőosztályának vezetője elmondta: egyelőre keresik a megfelelő kezelési módot. Amennyiben a beteg beleegyezik, elképzelhető, hogy megpróbálkoznak egy kísérleti szérum alkalmazásával, amelynek azonban még nem bizonyított a hatásossága.

A beteg Manuel García Viejo, a Sierre Leone-ban lévő Lunsar város egyik kórházának igazgatója. Szervezetében már kimutatták az Ebola-vírust. A misszionárius a San Juan de Dios betegápoló katolikus rend tagja. Ez a rend tartja fenn a Juan Ciudad karitatív szövetséget, amely Ebola-betegeket kezel. A férfi 30 éve dolgozik Afrikában.

Szintén a III. Károly kórházban kezelték augusztusban Miguel Pajares 75 éves spanyol papot. Ő volt az első, akit Ebola-fertőzéssel Európába szállítottak, egyben ő volt az első európai, aki belehalt a kórba. Akkor az egészségügyi intézményben rendkívüli biztonsági intézkedéseket rendeltek el, kiürítették és lezárták az épületnek azt az emeletét, ahol a misszionáriust ápolták az egyik kórteremben.

Most azonban a kórház vezetése nem látta szükségesnek megtenni ugyanezeket a megelőző lépéseket, vagyis az ebolás beteg érkezése nem érinti a betegellátás többi részét - írta az El País című napilap online kiadása, hozzátéve, hogy hivatalosan nem árulták el az okát annak, miért kezelik eltérően a két esetet.

A napilap megkérdezte a kórházi egészségügyi dolgozókat is, de ők sem beszéltek arról, miért jár el most máshogy az intézmény vezetése, mint korábban. Egyikük elmondta: van némi félelem és aggodalom a személyzet tagjaiban, de ezt csökkenti, hogy már van tapasztalatuk ebolás beteggel.

Ebola-vírus, Spanyolország, fertőzés

2014-09-22 21:34:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop