Hirdetés

WHO: a mostani hatszorosára nőhet az Ebola-vírussal fertőzöttek száma

Akár a 20 ezret is meghaladhatja az Ebola-vírussal fertőzöttek száma a járvány során, ami mintegy hatszorosa a jelenleg regisztrált megbetegedéseknek - jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ebola, fertőzés, járvány |

MTI Hírek11

A WHO stratégiát dolgozott ki a nyugat-afrikai országokban pusztító, a legújabb adatok szerint már 1552 áldozatot követelő járvány megfékezésére, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra Genfben.

A szervezet fő célja, hogy három hónapon belül megállítsa a vírus átterjedését új területekre, valamint hat-kilenc hónapon belül teljesen meg akarja szüntetni a járvány terjedését.

A WHO közölte: a megbetegedések tényleges száma akár duplája vagy négyszerese is lehet a jelenleg nyilvántartottnak az Ebolával erőteljesen fertőzött területeken.

Különös figyelmet kell fordítani azokra a területekre, ahol a leggyorsabb a vírus terjedése, ilyenek a nagyobb városok, kikötők - hangsúlyozta a szervezet, hozzátéve: a vírus továbbra is terjed számos településen, és a lakosokon kívül eddig példa nélküli számban estek áldozatául egészségügyi dolgozók is.

Az ENSZ szeptember végére ígért átfogó tervet, amely többek között az élelmiszerbiztonság, a vízellátás, a közegészségügy, az oktatás egyre sürgetőbb problémáinak kezelését célozza majd.

A jelenlegi a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A vérrel és más testnedvekkel terjedő járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt.

A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ebola, fertőzés, járvány

2014-08-29 00:52:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop