A WHO figyelmeztet a madárinfluenza globális kitörésének veszélyére

A WHO a Csendes-óceán nyugati térségében működő regionális bizottsága több mint 300 vezető egészségpolitikus részvételével konferenciát tart.

| InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
– A SARS-nál jelenleg jobban aggaszt minket a madárinfluenza – jelentette ki Shigeru Omi, a regionális iroda vezetője. – Természetesen nem arról van szó, hogy a SARS-szal kapcsolatban már nincs tennivaló, csak arról, hogy mind a kormányok, mind az emberek jobban fel vannak készülve a SARS elleni küzdelemre.

A WHO jelenleg vizsgálja a madárinfluenza egy humán előfordulását, amelyet augusztusban két másik esettel együtt jelentettek Vietnamból.

A fertőző betegség az elmúlt két évben számos ázsiai országban, többek közt Vietnamban, Thaiföldön és Kínában bukkant fel. Összesen 38 ember betegedett meg madárinfluenzában, ebből 28 eset halálos volt, és szárnyasok milliói pusztultak el.

A betegséget okozó H5N1 vírus sokkal gyorsabban terjedt, mint azt eleinte gondolták.

Gyakorlatilag senki sem lesz immunis az új vírus ellen, ha az a humán és a madárvírusok kombinációja. Szerencsére mindeddig még nem volt tudományos bizonyíték a madárinfluenza emberről emberre való terjedésére, ám ha a mostani helyzet még évekig fennáll, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a vírus ilyen formában is terjedhet.

Omi szerint a WHO tagországainak több figyelmet kell fordítaniuk az állatok egészségére, hiszen mind a SARS, mind a madárinfluenza eredetileg állatok megbetegedése volt. Javítani kell többek közt az állattartás körülményein, és szorgalmazni az egyes állatfajok elkülönítve tenyésztését.

Fontos az országok közti jobb együttműködés is, hiszen az áruforgalom fejlődésével a betegség nem marad meg egyetlen ország határain belül. Minden ország ugyanazon bolygón van, mondta Omi, és felhívta a fejlett országok figyelmét a fejlődő országoknak nyújtott segítség fokozására.

A madárinfluenzáról és más járványokról szóló legfrissebb jelentéseket felteszik a WHO honlapjára, ígérte a szervezet regionális igazgatója.

China Daily
|
2004-09-13 20:13:05


Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztetnek ausztrál tudósok

Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik tanulmányukban kimutatták, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott számú új influen...


Egyre kevesebben kérik az ingyenes influenza elleni védőoltást

Hiába biztosít az állam ingyenesen évente 1,3 millió adag influenza elleni védőoltást, egyre kevesebben oltatják be magukat - olvasható a Magyar Idők hétfői számában...


OEK: visszavonulóban az influenzajárvány

Az országban visszavonulóban van az influenzajárvány, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 13-19. között 44 eze...


ÁNTSZ: időben bejelentették az influenzajárványt

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvos Hivatala (ÁNTSZ OTH)hétfőn közölte: megfelelő időben bejelentették az influenzajárvány...


Párbeszéd: hetekkel csúszott a tájékoztatás az influenzajárványról

A Párbeszéd Magyarországért azt követeli, hogy azonnal vizsgálják ki, az illetékesek miért csak három hetes késéssel, a járvány megjelenését követően tájékoztat...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^