Hirdetés

A csecsemőt is védi az oltás

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

influenza, csecsemő, védőoltás, várandósság |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányuk szerint a laboratóriumban kimutatott influenzás megbetegedések esetében 70 százalékkal kisebb volt a hathónapos vagy annál fiatalabb csecsemők aránya, ha édesanyjukat beoltották várandóssága idején.

A kórházban kezelt influenzások esetében 80 százalékkal volt kisebb az ilyen csecsemők aránya azokhoz képest, akiknek édesanyját nem immunizálták.
Az egészségügyi adatbázisokból az is kiderült, hogy a laboratóriumban igazolt influenzás betegek 97 százaléka olyan csecsemő volt, akinek édesanyja nem kapott védőoltást várandóssága idején.

"Életük első hat hónapjában a csecsemőket nem lehet influenza ellen immunizálni, ezért más védelemre van szükségük ebben az időszakban. Amikor a várandós nő influenzaoltást kap, az nyilvánvalóan előnyös gyermekének is" - idézte Julie H. Shakib adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A tanulmányban Shakib és kollégái több mint 245 ezer várandós nő és több mint 249 ezer csecsemő egészségügyi adatait tekintették át a 2005 és 2014 közötti évek influenzaszezonjaiban.

A várandós nőknek csak mintegy 10 százaléka - 23 383 - részesült influenzaoltásban, a többieket - 222 003 - nem immunizálták.

A vizsgált időszakban a laboratóriumilag igazolt influenzás esetek között 658 csecsemő volt, közülük 638 édesanyja nem kapott oltást. A 658 kisgyermekből 150 került kórházba, közülük 148 édesanyja nem volt immunizált.

A szakemberek szerint eredményeik azt igazolják, hogy minél több várandós nőnek kell megkapnia az influenzaoltást.

influenza, csecsemő, védőoltás, várandósság

2016-05-20 22:20:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop