Hirdetés

Hogyan védekezzünk az influenza ellen?

Akár beoltattuk magunkat influenza ellen, akár nem, az a fontos, hogy mindent megtegyünk a fertőzés elkerülése érdekében. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert veszélyforrásra hívjuk fel a figyelmet.

influenza, veszélyforrás, megelőzés |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Túlzott aggályoskodás

Aki pánikba esve fél a járványtól, a végén még valóban megbetegszik. A H1H1-fertőzés nem bizonyult fenyegetőbbnek, mint egy átlagos szezonális influenza, és a legtöbb beteg meggyógyul.

Kutatások igazolják azonban, hogy a szorongás számos betegséget okoz, mint a reflux, az álmatlanság, a kiütések és a depresszió. Ez nem meglepő, mert az aggódás gyengíti az immunrendszert és fogékonyabbá tesz a betegségre.

Ölelkezés, csókolózás, kézfogás

A kézfogás az egyik legkönnyebb módja a vírus terjedésének. Szakemberek ajánlják, hogy járvány idején tartsunk két lépés távolságot, és gyakran mossunk alaposan kezet.

Dohányzás

A dohányzás gyengíti a légutakban levő csillószőrök működését, így a szervezetünk fogékonyabb lehet a fertőzésre. Ezen kívül a H1N1 mélyebben befészkeli magát a tüdőbe, mint a szezonális influenza vírusa. A dohányosok a felső légúti vírusfertőzések szempontjából sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a nemdohányzók.

Túlzott testedzés

Amilyen egészséges a mérsékelt, de rendszeres testmozgás, ha túlzásba visszük, az is gyengítheti az immunrendszert. A fertőzés elkerülése érdekében ajánlatos használat előtt letörölni az edzőtermi gépeket, és saját matracot használni, illetve törülközővel letakarni. Zuhanyozzunk alaposan edzés után.

Alkohol

Influenzajárvány idején egy-egy átmulatott éjszaka után nem csak a másnaposság gyötörhet, hanem a legyengült immunrendszer hamarabb utat enged a fertőzéseknek is. Az alkohol ráadásul kiszárít, megnehezíti az orr és a torok dolgát a kórokozók elleni küzdelemben.

Helytelen kézmosás

Nagyon sokan nem mosnak helyesen kezet, pedig a napi többszöri kézmosás az influenza elleni védekezés egyik legbiztosabb formája. A kézmosás legalább addig tartson, míg kétszer elfütyüljük a „Boldog szülinapot” kezdetű dalocskát.

A maszk helytelen kezelése

A maszkot nem minden esetben ajánlják a szakemberek, de van, aki ennek ellenére használja, elsősorban azok, akik ki vannak téve a betegekkel való gyakori találkozásnak. Fontos azonban tudni, hogy a maszkban felgyülemlenek a vírusok, ezért csak nagyon óvatosan szabad levenni.

Ha korán bevesszük a gyógyszert

Az influenza pánik idején sokan felhalmozták a Tamiflut, de a legtöbbünknek nincs rá szüksége, és ha fölöslegesen, illetve túl korán vesszük be, többet árt, mint használ.

Ha nem aggódunk eléggé

Ez látszólag ellentmond az első pontnak, de mégsem, mert az influenza szezon egészséges megközelítése valahol félúton van a pánik és a közöny között. Magas kockázati csoportba tartoznak a 65 év felettiek és a 2 év alattiak, a terhesek és a krónikus betegek.

influenza, veszélyforrás, megelőzés

2017-01-10 22:10:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop