Hirdetés

Komoly influenza-világjárvány lehetséges

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ továbbra is ki van téve egy komoly influenzajárványnak, ezért a kormányoknak fokozniuk kell az odafigyelést és a felkészülést.

influenza, világjárvány, WHO |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az influenzáról semmi biztosat nem lehet megjósolni, így azt sem, hogy a következő esetleges világjárvány honnan fog kiindulni, és hogy melyik vírustörzs lesz az okozója - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete. Avilágnak szerencséje volt, hogy a legutóbbi, 2009-2010-es járványt a viszonylag enyhe hatású, H1N1 típusú sertésinfluenza okozta, de "az ilyen jó szerencse nem precedens".

A WHO úgy értékeli, hogy a világ több tekintetben is jobban fel van készülve a korábbiaknál: magas a riasztás szintje, és jobban figyelik az influenza vírusokat az emberekben és az állatokban is. Példa erre, hogy a globális influenza figyelő és válaszadó rendszer 112 ország 142 laboratóriumában 1,9 millió mintát vizsgáltak meg 2014-ben. Ezek a laboratóriumok gyorsan jelezni képes figyelmeztető rendszert alkotnak.

A "Figyelmeztetés: készüljenek meglepetésekre" bevezetővel kiadott dokumentumban a WHO dicsérte a víruskutatásban elért eredményeket, de még több kutatást és fejlesztést kért, hogy jobb védőoltásokat lehessen kifejleszteni rövidebb idő alatt. Egy súlyos világjárvány esetén sok ember meghalna az alatt a 3-4 hónap alatt, amely jelenleg szükséges hatásos védőoltás kifejlesztésére.

Az idei influenza szezonban Amerikából, Ázsiából és Európából jelentettek sok megbetegedést, és nem elég hatékony védelmet a forgalomban lévő vakcinák révén.

influenza, világjárvány, WHO

2015-03-01 13:03:43

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop