Hirdetés

Nátha: mit tehetünk?

A náthát vírusok okozzák, a közhiedelemmel ellentétben, nem a megfázás. A leggyakoribb vírusok az influenza-, parainfluenza-, rhino-, adeno-, corona- és Coxsackie-vírusok, illetve a piciknél az RS-vírus. A hideg csupán rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását, gyengíti a szervezet védekező képességét.

nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet |

InforMed Hírek14:41-43   InforMed | Bodrog, A.


A hideghatás miatt az erek összehúzódnak, kevesebb vér, tápanyag és fehérvérsejt jut a felszín közeli sejtekhez, amelyek ezáltal kevesebb nyákot termelnek. A szőrsejtek működése is sérül, így nem tudják kellő hatékonysággal kisöpörni a betolakodókat.

Hajlamosít a fertőzésre, ha fáradtak, kialvatlanok, idegesek vagyunk, nem eszünk megfelelően, nem mozgunk rendszeresen.

A gyorséttermi „ennivalók", a kávé, a kóla és egyéb élénkítők, az édességek mértéktelen fogyasztása, a kész és félkész, illetve a túlfinomított élelmiszerek. Ennek kifejezett jeleit sokszor nem is tapasztaljuk, csak azt, hogy egyre rosszabb a közérzetünk, fáj a fejünk, a napi teendők elvégzése gondot jelent, az ágyunkból ki sem másznánk.

Hogyan terjed?

A nátha felső légúti (orr-, torok-, légcső-) fertőzés, mely leginkább cseppfertőzéssel terjed. Ha egy légtérben tartózkodunk egy beteggel, aki köhög, tüsszent, beszél, aligha kerülhetjük el a fertőződést. Egy-egy tüsszentéssel milliónyi kórokozó jut a környezetébe, ahonnan mi belélegezzük, a vírusok pedig azonnal „munkához látnak”, és ha ideális számukra a helyzet, megbetegszünk.

Tünetek

A meghűlés tünetei mindannyiunk számára jól ismertek: kezdeti didergés, később hőemelkedés vagy láz, levertség, fáradékonyság, vizes orrfolyás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, fokozott orrváladék, hörgőváladék.

Az influenza rendszerint magas lázzal, hidegrázással, izom-, ill. végtagfájdalmakkal, esetleg fejfájással és nagyfokú gyengeséggel jár. A kórokozó az igen változékony influenza vírustörzsek egyike. A panaszok szövődménymentes esetben általában 3-4 nap alatt megszűnnek.

Szövődmények

Általában bakteriális felülfertőződésből erednek. Ilyenek például az arcüreg-, illetve a középfülgyulladás, a tüszős mandulagyulladás, a gennyes légcsőhurut, esetleg a tüdőgyulladás.

A szövődmények első jele az elhúzódó gyógyulás: a kezdeti jobbulás utáni rosszabbodás. Általában a 3. nap után ismét megjelenő láz, fej- vagy fülfájás, sárgás-zöldes orrváladék vagy köpet ürítése, esetleg mellkasi fájdalom, illetve a mandulákon fehér pontocskák vagy összefüggő, fehér lepedék megjelenése. Szövődményes esetben mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, aki indokolt esetben antibiotikumot is javasolhat.

Tovább
nátha, meghülés, vírus, influenza, láz, védőoltás, tünet

2017-12-01 00:31:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop