Hirdetés

Megfigyelték, hogyan károsítja a magzat agyát a zikavírus

Először figyelték meg és dokumentálták a Washington Egyetem kutatói, hogy miként károsítja a magzat agyát a zikavírus egy majom magzatában, amelynek anyját zikavírussal fertőzték meg. Az állatkísérlet a fertőzés elleni gyógymódok kutatásában nyújt segítséget. A tanulmány Nature Medicine című tudományos folyóiratban jelent meg.

zikaláz, zikavírus, zika fertőzésm magzat agya |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A vizsgálat közelebb visz annak megállapításához, hogy egy oltóanyag vagy egy gyógyszer képes-e megelőzni a magzati agy kérosodását, és biztonságos-e terhességben alkalmazni.

A zikavírus a terhesség harmadik trimeszterében képes áthatolni a méhlepényen és hatni a magzati agyra. A szakemberek megdöbbentek, amikor meglátták az első MRI-felvételeket a magzati agyról 10 nappal a megfertőzés után, nem számítottak arra, hogy a magzati agy ilyen nagy területen ilyen gyorsan károsodik.

Gyógyszert vagy oltóanyagot a szúnyogcsípés idején kell alkalmazni a vírus semlegesítésére, mert mire a várandós nőknél megjelennek a zikaláz tünetei a magzat agya már károsodott.

Az egyiptomi csipőszúnyogok terjesztette zikaláz legtöbbször veszélytelen, de ha várandós nőt fertőz meg, akkor a magzat mikrokefáliával jöhet világra, ami további súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat.

2015 óta mintegy 70 országból és területről jelentettek zikalázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Szakemberek becslése szerint a jelenlegi zikajárvány akár 93 millió embert fertőzhet meg Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

zikaláz, zikavírus, zika fertőzésm magzat agya

2016-09-14 18:53:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop