Hirdetés

Thaiföldön három csecsemő született kóros kisfejűséggel

Thaiföldön három csecsemőnél állapítottak meg helyi orvosok mikrokefáliára, vagyis kóros kisfejűségre utaló tüneteket, amelyet zikavírus fertőzés is előidézhet - közölte kedden a thaiföldi egészségügyi minisztérium.

zikaláz, zikavírus, zika kóros kisfejűség, Thaiföld |

MTI Hírek13 | MTI

A tárca szerint a három újszülött anyáit orvosi megfigyelés alatt tartották zika fertőzés gyanújával. A vírusról egyes szakértők bizonyítottnak tartják, hogy kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

A csecsemők koponyáinak mérete lényegesen kisebb a normálishoz képest - közölte a minisztérium. Hozzáfűzték: laboratóriumban vizsgálják van-e köze az elváltozásnak a zika fertőzéshez.

Zikavírussal összefüggésben jelentkező mikrokefáliás eseteket Délkelet-Ázsia más országaiban is regisztráltak. Az egészségügyi tárca adatai szerint az idén 349 zikavírusos megbetegedést regisztráltak Thaiföldön, és köztük 25 terhes nő is van.

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy makákó majomban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét, s a betegség leginkább Brazíliát sújtja, de már a világ számos más országából jelentettek megbetegedéseket. A zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

zikaláz, zikavírus, zika kóros kisfejűség, Thaiföld

2016-09-28 00:13:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop