Hirdetés

A tüdőrák egyes sejtjei ellen is hatásosak a koleszterincsökkentők

A tüdőrák egyes sejtjei ellen is hatásosak a koleszterincsökkentők - mutatták be bécsi kutatók laboreredményeiket hétfőn a Madridban zajló Európai Rákkongresszuson (ESMO).

tüdőrák, koleszterincsökkentő, rákkongresszus, rák |

MTI Hírek11

Az eredmények arra utalnak, hogy a koleszterincsökkentők, vagyis a sztatinok erős reakciót váltanak ki a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) egyes sejtjeiből, úgynevezett KRAS-mutációiból: megakadályozzák a növekedésüket vagy programozott sejthalált idéznek elő.

Hozzátették: a sztatinokkal kombinált kezelés egy másik tüdőrákgyógyszer, az Erlotinib hatékonyságát is növeli. Ezzel a szerrel a tüdőráknak ugyanezt a változatát gyógyítják.

A Bécsi Egyetemen folyó kutatás vezetője, Christoph Minichsdorfer szerint a felfedezés jelentős áttörést hozhat a tüdőrák gyógyításában, bár egyelőre pácienseken még nem vizsgálták az új kezelést. A laboratóriumban bizonyított hatásossága nem jelenti azt, hogy emberek gyógyítása is lehetséges vele.

Az osztrák kutatók három sztatin (a fluvastatin, a pitavastatin és a simvastatin) hatását vizsgálták hat különböző NSCLC-sejttenyészetre egyenként, és az Erlotonib gyógyszerrel együtt is. Az adagolástól függően az alkalmazott szerek mind a hat sejtfajtánál a növekedés gátlásához vezettek, különösen, ha az említett KRAS-mutációt tartalmazták a sejtek. A programozott sejthalál kiváltásának jelei is mutatkoztak.

tüdőrák, koleszterincsökkentő, rákkongresszus, rák

2014-09-29 21:26:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop