Hirdetés

Az asztma ellen szedett szteroidok csökkenthetik a testmagasságot

A kétévesnél fiatalabb, asztma ellen szteroidokkal kezelt gyerekek alacsonyabbak lehetnek felnőtt korukban, mintha nem kaptak volna ilyen gyógyszert – állapította meg egy új vizsgálat, melyről a Gyermek Endokrinológusok Európai Társasága konferenciáján számoltak be a kutatók.

asztma, szteroid, testmagasság, inhalációs kortikoszteroid |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A vizsgálatban 12 ezer finn kisgyermek adatait dolgozták fel. A kutatók a szülőktől kapott tájékoztatás alapján elemezték a gyerekek növekedését. A testmagasságon kívül figyelembe vették még a gyermekek súlyát és az asztmára kapott gyógyszereiket. Ezek alapján számították ki várható magasságukat. Akár három centiméterrel is csökkentheti a felnőttkori magasságot a szteroid kezelés.

Az új vizsgálat ismét figyelmeztetett arra, hogy óvatosan kell bánni az iskoláskort még el nem ért gyermekek szteroid kezelésével. Az Asthma UK elnevezésű brit szervezet azonban hangsúlyozta, hogy az inhalációs kortikoszteroidok szedésével ritkábban kell kórházba vinni a kisgyermekeket.

Az Asthma UK igazgatója szerint az inhalációs kortikoszteroidok kulcsfontosságúak az asztma tüneteinek mérséklésében és kordában tartásában, a növekedésre gyakorolt hatásuk "viszonylag kicsi". Nem lenne szabad, hogy a szülők abbahagyassák a gyerekekkel, ezeknek az életmentő gyógyszereknek a szedését, mert némi magasságcsökkenés kicsi ár ahhoz képest, hogy ezek a gyógyszerek életmentők lehetnek.

BBC News

asztma, szteroid, testmagasság, inhalációs kortikoszteroid

2015-10-07 18:55:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop