Hirdetés

Az asztmások egyharmada feleslegesen szed gyógyszert

Minden harmadik asztmás beteg feleslegesen szed gyógyszert a Journal of the American Medical Association című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

asztma, gyógyszer, kezelés, diagnózis |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók tíz kanadai város 613 véletlenszerűen kiválasztott páciensét vizsgálták, akiknél az előző öt évben asztmát állapítottak meg. Alapos kilégzési tesztek és tüdőgyógyászati konzultáció után a páciensek közül 203-nál kizárták az asztma lehetőségét, ez a vizsgált felnőttek 33 százaléka volt.

A következő 12 hónapban a résztvevők közül 181-nál (30 százalék) továbbra sem találtak klinikai vagy laboratóriumi bizonyítékot arra, hogy asztmásak lennének.

Lehetetlen megmondani, hogy hány betegnél volt téves az eredeti diagnózis és hányan vannak, akiknek a betegsége idő közben tünetmentes lett. Annyi biztos, hogy egyiküknek se kellett tovább gyógyszereket szednie, melyeknek mellékhatásai is voltak.

A tanulmány szerint a résztvevők közül a nem asztmásak 80 százaléka szedett gyógyszert, 35 százalékuk naponta.

A kutatás során az is kiderült, hogy az orvosok gyakran nem végeztetik el a diagnózist megerősítő vizsgálatokat, csak a tünetekre és a megfigyeléseikre hagyatkoznak az asztma megállapításakor.

asztma, gyógyszer, kezelés, diagnózis

2017-01-20 19:53:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop