Hirdetés

Köhögéscsillapítás

Ha por vagy váladék irritálja a torkunkat, köhögünk, így tisztítja ki a szervezet a tüdőt és a légcsövet. A nátha vagy az influenza okozta köhögés magától is elmúlik, de ha súlyosabb betegség a köhögés oka, kezelni kell. Többféle olyan módszer is létezik a köhögés csillapítására, amelyektől jobban érezzük magunkat.

köhögés, gyógyszer, megfázás, COPD, dohányzás |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Köhögéscsillapítás otthon

Igyunk sok folyadékot, és használjunk párásítót. Polcoljuk fel több párnával a fejünket éjszakára, és együnk egy kis mézet lefekvés előtt. Egyéves kor alatt ne adjunk mézet a gyereknek.

A hurutos köhögés csillapítása

Ha váladékot köhögünk fel, keressünk a patikában köptetőket. Ha nagyon sok váladék ürül, keressük fel az orvost. Akkor is beszéljük meg a gyógyszerelést, ha súlyosabb betegség áll a háttérben: például tüdőtágulás, tüdőgyulladás, idült hörghurut vagy asztma.

A száraz köhögés csillapítása

Nátha és influenza esetén, vagy ha por, füst belélegzése esetén gyakori a száraz köhögés, ilyenkor a köhögéscsillapító szerek használnak. Ezektől jobban is alszunk. Ha kapar a torkunk, szopogassunk cukorkát.

Ha a gyerek köhög

Négyévesnél fiatalabb gyereknek azért ne adjunk köhögés ellen gyógyszert, mert súlyos mellékhatásai lehetnek. 4-6 éves gyerek esetében is mindenképpen beszéljük meg a kérdést a gyermekorvossal. Egyéves kortól egy kanál mézet már adhatunk a kicsinek a köhögés csillapítására.

A köhögés és az antibiotikumok

Általában nem segítenek, hiszen a legtöbb köhögést vírusfertőzés okozza, mint a nátha vagy az influenza, az antibiotikumok pedig csak bakteriális fertőzés ellen hatásosak. Ha a köhögés egy hét alatt nem múlik el, keressük fel ez orvost, hogy nem arcüreggyulladásról vagy tüdőgyulladásról van-e szó. Ilyenkor lehet, sőt kell is antibiotikumokat szedni.

Allergiás és asztmás köhögés

Az allergia köhögést, tüsszentés okozhat, ilyenkor segíthet az antihisztamin. Léteznek már olyan készítmények is, amelyek nem okoznak álmosságot. Ha sípoló légzés kíséri a köhögést, lehet, hogy asztmáról van szó, menjünk orvoshoz.

A dohányosok köhögése

Különösen reggel jelentkezik, de lehet súlyosabb betegség jele is: a légutakat irritáló füsttől kialakulhat krónikus hörghurut, de a köhögés lehet a rák figyelmeztető jele is. Ha szokatlant tapasztalunk, vagy a köhögés a dohányzás abbahagyása után egy hónappal is még fennáll, keressük fel az orvost.

Mi okozhat még köhögést?

Ha nyolc hétnél tovább tart a köhögés, számtalan ok jöhet szóba. Krónikus köhögést okozhat a savas reflux, a GERD. Lehet a köhögés a vérnyomáscsökkentő ACE-gátló gyógyszerek mellékhatása is, de jelezhet szamárköhögést, sőt szívelégtelenséget is.

Mikor hívjuk az orvost?
  • ha erős a köhögés, és véres a köpet
  • ha sípoló légzést, légszomjat tapasztalunk vagy szorítást a mellkasban
  • ha három napnál tovább tart a láz
  • ha a gyereket rázza a hideg vagy éjjel köhögési rohama van
  • ha hét nap után sem tapasztalunk javulást.
köhögés, gyógyszer, megfázás, COPD, dohányzás

2017-08-09 22:39:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop