Hirdetés

A sildenafil feltalálásának története

A sildenafil története 1985-ben, az angliai Sandwichben kezdődött, ahol a Pfizer tudósai új gyógymódot kerestek a szívés érrendszeri megbetegedésekre, többek között az angina pectoris szindrómára. 1989-ben jött létre a sildnafilmolekula, és 1993-ban került sor az első vizsgálatokra, novemberben azonban leállt a munka, mert a szer nem bizonyult elég hatásosnak a koszorúérgörcsök megszűntetésére.

potencianövelés, sildenafil |

Gyógy-ír   Kisalföld

A kísérletekről szóló beszámolókban szerepelt az erekció jelensége, de ezt először inkább érdekes megfigyelésnek, kuriózumnak tartották, mintsem lehetőségnek.

A kutatócsoport megszerezte az engedélyt az "Erektilis Diszfunkcióban" (potenciazavarban-továbbiakban:ED) szenvedő betegek bevonásával végzett kísérlet folytatására, amely 1993 végén kezdődött el. Az eredmények rendkívül biztatóak voltak, így 1994-ben egy második klinikai kísérletet is végeztek, amely már egyértelműen bizonyította, hogy a sildenafil valójában javítja a pszichés ED-ben szenvedő betegek erekcióját. 1995-ben immár nem csak pszichés ED-ben szenvedő betegek bevonásával megkezdődtek az első kísérletek az USA-ban, Európában pedig megindult a hosszú távú kiterjesztett vizsgálatsorozat. A résztvevők között voltak nehezen kezelhető (gerincvelősérült és cukorbajos) betegek is.

1997-re elkészült valamennyi toxikológiai, vegyészeti, gyógyszerészeti és klinikai adatcsomag, így szeptemberben a Pfizer párhuzamosan nyújthatta be törzskönyvezési kérelmét az USA élelmiszerés gyógyszerfelügyeletéhez (FDA, Food and Drug Administration), valamint az európai gyógyszer-értékelési hatósághoz (EMEA, European Medicines Evaluation Agency). A sildenafil dokumentációját gyorsított eljárással értékelték, és az FDA 1998. október 29-én engedélyezte az új gyógymód alkalmazását a merevedési zavar (ED) kezelésében. 1998 szeptemberében, központi eljárással az Európai Bizottság is engedélyezte a készítményt, amely a 15 tagállamban egyszerre tette lehetővé a forgalmazást. Az európai uniós bejegyzés után hat héttel, 1998. november 3-án a hazai gyógyszer-felügyeleti hatóság, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) is engedélyezte a sildenafil használatát a merevedési zavar kezelésére Magyarországon. Ezzel megkezdődtek a vényköteles gyógyszer forgalmazásának előkészületei, majd 1999. január 8-tól már megvásárolható a gyógyszer gyógyszertárakban.

A merevedési zavar gyógyszeres kezeléséről

A merevedési zavarral (erektilis diszfunkció, ED) kapcsolatban tíz országban készített kutatás legfontosabb megállapításai férfiak által leggyakrabban említett okai:

a pszichológiai tényezők, mint az idegesség/stressz és a depresszió, a túl magas alkoholfogyasztás, a kapcsolaton belüli problémák, mint a vonzalom hiánya, a nem kellően fogékony partner, a kapcsolaton belüli feszültség és a kommunikáció zavara vagy hiánya, az öregedés, melynek természetes következménye a merevedési zavar.

Az olyan szívés érrendszeri betegségeket, mint a magas vérnyomást (hipertenziót), magas koleszterinszintet és az agyvérzést, a férfiak kevésbé gyakran említik, pedig azok a merevedési zavar leggyakoribb rizikófaktorai között vannak. A férfiak világszerte úgy vélik, ha több férfi beszélne a merevedési zavarról, az segítene legyőzni a szégyenérzetet, és több merevedési zavarban szenvedő férfin lehetne segíteni. Világszerte a legtöbb férfi azt mondja, hogy soha nem kérdezte őket orvos szexuális teljesítőképességükről, és a legtöbben nem kezdeményeztek beszélgetést orvosukkal ebben a témában. Sok merevedési zavarban szenvedő férfi érzi úgy, hogy a betegség jelentősen megváltoztatta az életét, hatással volt munkahelyi teljesítményükre, csökkent az önbizalmuk, és a betegség problémákat okozott a partnerrel (partnerekkel) való kapcsolatban. Sok merevedési zavarban szenvedő férfi soha nem is nézett utána a lehetséges kezelésnek, sokuk nem is tudott arról, hogy létezik elérhető gyógymód a problémájukra.

Tények a merevedési zavarral kapcsolatban

Definíció: az erektilis diszfunkció (ED vagy merevedési zavar) tartósan fennálló képtelenség a kielégítő nemi közösüléshez szükséges merevedés elérésére és fenntartására. Gyakoriság: becslések szerint világszerte több mint 100 millió férfi szenved merevedési zavarban. Eredet: a merevedési zavar hátterében gyakran organikus okok állnak, noha a pszichés tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában.

Hajlamosító tényezők:
  • olyan betegségek, melyek az ereket károsítják, mint például az artériák meszesedése, rugalmasságának csökkenése, cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint,
  • központi idegrendszeri rendellenességek, mint például a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, és pszichiátriai betegségek, mint például a depresszió,
  • kismedencei, főleg urológiai műtétek (például prosztataműtét), ugyanennek a tünetnek a sugárkezelése, koponya-, gerincvagy medencesérülés,
  • a gyógyszeres kezelések közül főleg bizonyos vérnyomáscsökkentők, idegrendszerre ható gyógyszerek, túlzott alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, valamint a dohányzás (a szívinfarktus rizikófaktora).

Pszichés következmények: sok férfi esetében a merevedési zavar az önértékelés zavarához, önbizalomvesztéshez és depresszióhoz vezethet. Diagnózis: az orvosok a merevedési zavart általános orvosi és szexuális kórelőzmény alapján és fizikális vizsgálat segítségével diagnosztizálják. A merevedési zavar okának megállapítására számos speciális vizsgálóeljárás is rendelkezésre áll.

Gyógymód: a merevedési zavar kezelésére különböző gyógymódok léteznek (tabletta, injekció formájában). A megfelelő kezelést orvos segítségével lehet kiválasztani.

potencianövelés, sildenafil

2007-11-20 14:03:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop