Hirdetés

Férfi klimax

Kötetnyi irodalom tárgyalja a női menopuza biológiai-élettani vonatkozásait, reménykeltő terápiás lehetőségeit és ezek eredményeit. Jóval kevesebb szó esik a férfi klimaxról, pedig sokakat érint.

férfi klimax, férfiak |

InforMed Hírek29:43-43   InforMed | Bende, T.

Kép: sxc.hu
A férfi klimax a nőkéhez hasonló összetett jelenség. A középkor végén és az idősebb férfiaknál jelentkezik: fizikai, szellemi és szexuális teljesítménycsökkenéssel, gyakran lelki tünetekkel jár. A férfi klimax kezdete nem olyan egyértelmű, mint a nőié, és tünetei sem olyan látványosak.

Milyen okok állnak a háttérben?

  • Az életkor előrehaladtával (nagy egyéni különbségek mellett) csökken a férfihormont termelő sejtek száma is, sőt egyéb hormonok termelése is.
  • A sejtek energiatermelése csökken, az anyagcsere lassul.
  • A korábbi helytelen életmód szövődményei már markánsan megjelennek, pl. az érelmeszesedés is, ami együtt jár a vérátáramlás csökkenésével. A merevedő rugalmatlan ereken keresztül nem jut elegendő vér a szervekhez sem. A túlterhelt, rosszul emésztő bélrendszerből romlik a tápanyagok felszívása, és ezért a sejtekben, szövetekben különféle hiánytünetek alakulnak ki.

Milyen tünetek jellemzők?

Az idősödő férfiak jelentős része relatív androgén- és ösztrogén- (férfi + női hormonok) hiányban él. Az öregedés együtt jár a felsőtest zsírtartalmának növekedésével (hízáshajlam) és az izomerő, ill. az izomtömeg csökkenésével. A szexuális funkciók jellemzői, így a merevedés, az orgazmus gyakorisága és a libidó csökken időskorban.

A közhiedelemmel ellentétben, a férfiaknál is igen gyakori a csontritkulás, de erre többnyire még az orvosok sem gondolnak, és így rejtve, kezeletlenül marad.

Számos egyéb tünettel járhat a klimax, amelyek közül időszakonként és egyénenként más és más tünet kerülhet előtérbe.

Ilyenek:
  • a fizikai teljesítmény csökkenése, fáradékonyság
  • a szellemi teljesítmény csökkenése, szétszórtság, feledékenység
  • a közérzetváltozás, alvászavar, vérnyomás-ingadozás, hőhullámok
  • a lelki tünetek, hangulatváltozások, depresszió, szorongás
  • az ingerlékenység
  • a szexuális teljesítőképesség csökkenése, merevedési zavarokkal
  • csökkennek a spontán éjszakai merevedések
  • vizeletürítési zavarok lépnek fel (pl. prosztatanagyobbodás miatt): gyakoribb nappali, éjjeli vizelési inger, a vizelet lassabban történő elindulása és esetleges fájdalmas ürítése
A panaszok lehetnek más betegségek tünetei is, ezért nagyon fontos a hasonló tüneteket okozó betegségeket megfelelő vizsgálatokkal kizárni!

A tipikus klimaxos férfi

Közérzeti és alvászavarokkal küzdő, fizikai, szellemi és szexuális életében kudarcokat átélő, ingerlékeny, sérülékeny, valamint környezetével esetlegesen rossz viszonyba kerülő, szorongó, önmagát figyelő ember. Teljesítménye csökken, hamar kimerül, memóriája rohamosan romlik.

Mi a megoldás?

A klimax nem betegség, hanem szokásos vagy kóros élettani változások eredménye. Ha egy férfi tudatában van annak, hogy a tünetek hátterében a változókor áll, hatékonyan tudja befolyásolni sorsát. Az öregedést megállítani nem tudjuk, de jelentősen lelassíthatjuk a folyamatot. Feltétlenül javasoljuk urológus, andrológus szakorvos felkeresését. A panaszokat többféle és egymást kiegészítő módon lehet orvosolni.

Életmód-változtatás:

  • stresszt kiváltó helyzetek enyhítése, stresszoldó technikák alkalmazása
  • szabadidő okos és helyes eltöltése
  • táplálkozás tudatos összeállítása, bő folyadékfogyasztás, a testsúly rendezése
  • rendszeres, nem megterhelő testmozgás
  • szellemi aktivitás frissen tartása: ginkgó, vitaminok, ásványok, sok folyadék, jóga

Oki terápia

A csökkent hormonszint helyreállítása természetes hormonokkal, ennek azonban igen szigorú orvosszakmai szabályai és feltételei vannak.

Gyógyszeres és tüneti kezelés

csak a panaszokat enyhíthetjük, az okokat nem szüntetjük meg. Számításba jön az immunrendszert segítő és roboráló szerek, antioxidánsok adása.

Átmenetileg és rövid távon nyugtató- és feszültségoldó szerek, enyhe altatók alkalmazása is hatásos lehet. A merevedési zavarok nagy részénél jelentős segítséget, sokszor szinte a megoldást jelenti a gyógyszeres (tablettás) "kezelés". Sokat tud segíteni a megértő partner, a jó családi és munkahelyi környezet.
férfi klimax, férfiak

2023-09-21 23:17:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop