Hirdetés

Tudnivalók a férfi-klimaxról

A férfiak korfüggő hormonális változása – a néha férfi-klimaxnak is nevezett jelenség - másképpen zajlik le, mint a nőknél. Az alábbiakban összefoglaljuk a tüneteket és a kezelés lehetőségeit.

tesztoszteron, férfi klimax, andropauza |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Férfi-klimax alatt általában a korral csökkenő tesztoszteron szintet értik. A nők és a férfiak menopauzája azonban eltérő folyamatok. A nőknél az ovuláció befejeződése és a hormontermelés csökkenése viszonylag rövid időszak alatt játszódik le, míg a férfiaknál ez fokozatosan megy végbe.

Sok orvos az „andropauza” kifejezést alkalmazza, mások korral járó tesztoszteron hiányról vagy androgén hiányról beszélnek.

A férfiaknál igen eltérő lehet a tesztoszteron szint, azonban az idősebbeknél általában alacsonyabb, mint a fiataloknál. A tesztoszteron szint a felnőttkor folyamán fokozatosan csökken, 30 év felett átlagosan évi egy százalékkal. A férfi 70 éves korára a csökkenés akár 50 százalékos is lehet.

Az alacsony tesztoszteronszint jelei

- a szexuális működésben beállt változások
- az alvási minta megváltozása
- testi változások
- érzelmi változások

Fontos tudni, hogy a fenti jelek és tünetek némelyike a normális öregedés része, másokat különféle tényezők okozzák, például gyógyszermellékhatások, pajzsmirigy-problémák, depresszió vagy túlzott mértékű italozás. Az alacsony tesztoszteron szintet csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani.

Mit tehetünk?

Ha alacsony hormonszintre gyanakszunk, keressük fel az orvost, aki felméri a lehetséges okokat és elsorolja a kezelési lehetőségeket. A természetes tesztoszteron termelést nem lehet serkenteni, de az alábbiak hasznosak lehetnek.

Legyünk őszinték az orvossal!

Az együttműködés elősegíti, hogy az orvos azonosíthassa a probléma okát, legyen az gyógyszer-mellékhatás, erekciós zavar vagy a szexuális élettel kapcsolatos más gond.

Éljünk egészségesen!

A tápláló étkezés és a fizikai aktivitás fontos része a napi rutinnak, segít megőrizni az erőt, energiát és az izomtömeget. A rendszeres testmozgás a jó alvásnak is előfeltétele.

Kérjünk segítséget, ha a depresszió jeleit észleljük!

Férfiaknál a depresszió jele lehet az ingerlékenység, az elszigeteltség érzete, a túlzásba vitt munka, mértéktelen ivás, droghasználat vagy kockázatos viselkedés is.

Óvatosan a gyógynövény-termékekkel!

Ezekről nem bizonyosodott be, hogy biztonságosan alkalmazhatók lennének a korfüggő alacsony tesztoszteron szint kezelésére, sőt, egyesek akár veszélyesek is lehetnek.

A korfüggő alacsony tesztoszteron szint hormonpótló terápiával történő kezelése máig vitatott kérdés. Nem világosak az előnyök, de a hátrányok közt találjuk a prosztatarák és más betegségek kockázatát.

tesztoszteron, férfi klimax, andropauza

2023-09-20 18:47:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop