Őssejt beültetés merevedési zavar kezelésére

A hímvesszőbe beültetett őssejtek megszüntetik a súlyos merevedési zavart, amelyek prosztatarák műtétje után – közölték francia kutatók a European Urology folyóiratban megjelent cikkükben.

merevedési zavar, prosztatarák, össejt | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A prosztatarák miatt végzett műtétek gyakori szövődménye a hímvessző ereinek és idegeinek sérülése miatt fellépő merevedési zavar, amely súlyos gondot jelent a beteg számára.

A créteil-i Henri-Mondor Egyetemi Kórház orvosai a betegek gerincvelőjéből nyert őssejtet juttattak be a páciensek hímvesszőjébe. Számos tanulmány már bizonyította, hogy a gerincvelőben lévő különböző típusú őssejtek képesek spontán átalakulni ugyanolyan sejtekké, mint amelyek a műtét során a péniszben sérültek.

A visszafordíthatatlannak ítélt merevedési zavarral bajlódó betegeknél a mintegy két éven át tartó orvosi kezelés - Viagra maximális dózisú adagolása és merevedést segítő pumpa alkalmazása - általában eredménytelennek bizonyul.

Az őssejt beültetés után hat hónappal azonban a kutatók "jelentős javulást" tapasztaltak betegeik szexuális életét, az erekció minőségét és a merevedés időtartamát illetően.

Két beteg arról számolt be, hogy újra normális merevedést tapasztalt gyógyszerszedés nélkül, mint a radikális műtét előtt - írták a kutatók.

| merevedési zavar, prosztatarák, őssejt
2016-01-28 20:32:42


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^