Őssejt beültetés merevedési zavar kezelésére

A hímvesszőbe beültetett őssejtek megszüntetik a súlyos merevedési zavart, amelyek prosztatarák műtétje után – közölték francia kutatók a European Urology folyóiratban megjelent cikkükben.


A prosztatarák miatt végzett műtétek gyakori szövődménye a hímvessző ereinek és idegeinek sérülése miatt fellépő merevedési zavar, amely súlyos gondot jelent a beteg számára.

A créteil-i Henri-Mondor Egyetemi Kórház orvosai a betegek gerincvelőjéből nyert őssejtet juttattak be a páciensek hímvesszőjébe. Számos tanulmány már bizonyította, hogy a gerincvelőben lévő különböző típusú őssejtek képesek spontán átalakulni ugyanolyan sejtekké, mint amelyek a műtét során a péniszben sérültek.

A visszafordíthatatlannak ítélt merevedési zavarral bajlódó betegeknél a mintegy két éven át tartó orvosi kezelés - Viagra maximális dózisú adagolása és merevedést segítő pumpa alkalmazása - általában eredménytelennek bizonyul.

Az őssejt beültetés után hat hónappal azonban a kutatók "jelentős javulást" tapasztaltak betegeik szexuális életét, az erekció minőségét és a merevedés időtartamát illetően.

Két beteg arról számolt be, hogy újra normális merevedést tapasztalt gyógyszerszedés nélkül, mint a radikális műtét előtt - írták a kutatók.

| merevedési zavar, prosztatarák, őssejt
2016-01-28 20:32:42


A prosztatarák kísérleti terápiája

Mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny anyagot, WST11-t adnak be a betegbe, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a prosztata daganatos sejtjeit. A fotodinámiá...


A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákr...


A helyi prosztatarákot nem kell kezelni

A lokalizált prosztatarákos férfiaknál kicsi a kockázata annak, hogy a diagnosztizálást követő tíz évben meghaljanak, akár megműtik őket, illetve sugárkezelést kapn...


A prosztatarák öröklődése

A prosztatarák különböző formáinak öröklődését vizsgálták meg a Lund-i Egyetem kutatói. A kutatók mintegy 50 ezer olyan férfit vizsgáltak meg, akinek a testvére p...


Ugrásszerűen megnőtt az áttétes prosztatarák esetek száma tíz év alatt az Egyesült Államokban

Tíz év alatt 72 százalékkal megnőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az Egyesült Államokban a Northwesern University új tanulmánya szerint.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^