Hirdetés

A halálközeli élményekről

Ezrek, sőt milliók számoltak be a halál kapujában olyan jelenségekről, mint a nagy fény, a meleg, vagy eltávolodás a testüktől.

halál, halálközeli élmények |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


A halálközeli élmények széles körben ismertek, de az orvostudomány és a természettudósok meglehetős szkepticizmussal fogadják őket. Az esetek száma nő, aminek az egyik oka lehet, hogy az utóbbi időben sokat fejlődtek az újraélesztési technikák.

A southamptoni egyetem kutatói nemrégiben egy négy éves nemzetközi vizsgálat végéhez értek, amelyben több mint 2000-en vettek részt. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa a szívmegállás utáni tudatszintet, és az érintettek élményeit. A beszámolók érvényességét objektív markerekkel vizsgálták, megfelelnek-e a tényleges eseményeknek vagy csupán hallucinációk.

A résztvevők közül 140-en tudtak használható beszámolót adni. 39 százalékuk az újraélesztés előtti időről jelentett tudatosságot, akkorról tehát, amikor a szíve már megállt. Pontos emlékeik nincsenek, ami arra utal, hogy sokaknak működik még a tudata, de emlékeik később kiesnek. Ennek oka lehet agykárosodás, de lehet bizonyos nyugtatók hatása is. Az érzéstelenítő és nyugtató hatású ketaminról például tudni, hogy békés, örömteli állapotot, valamint a testtől való eltávolodás érzését idézi elő, hasonlót, mint amiről a halálközeli élmények felidézésénél hallunk.

Egy korábbi vizsgálatnál a halál pillanatában magas szintű idegi tevékenységet észleltek, a kutatók szerint az élmények hátterében állhatnak az agy emlékezésért felelős területei is.

Bár a mostani vizsgálat résztvevői egyes részleteket nem tudtak felidézni, 20 százalékuk békésnek írta le az állapotát, és közel egyharmaduk érezte úgy, hogy az idő felgyorsult vagy ellenkezőleg, lelassult. Voltak, akik fényességet vagy állatokat láttak, mások viszont félelemről vagy mély vízről számoltak be.

A résztvevők 13 százaléka élte át a testtől való elszakadás élményét, egy beteg pedig úgy érezte, mintha a helyiség sarkból figyelte volna az újraélesztést, pedig három percig is állt a szíve, és az agy a szívmegállást követően 20-30 másodpercen belül kikapcsol. Tényleges eseményeket a vizsgált személyek mindössze 2 százaléka tudott felidézni, de mivel ezek részletei megfeleltek az igazolt történéseknek, hitelt kell adni nekik, és további vizsgálatokat érdemes folytatni, mondják a kutatók.

IFL Science

halál, halálközeli élmények

2014-10-19 08:22:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop