Hirdetés

Az agy fejlődése és az elmebetegségek

Kapcsolat van az agy tinédzserkori fejlődése és a pszichés betegségek kialakulása között - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói. Közleményük az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

agyfejlődés, tinédzser, pszichés betegség, agy |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók háromszáz, 14-24 éves fiatalt vizsgálták. Az alapvető működést, így a látást, a hallást és a mozgást irányító agyterületek teljesen kifejlődnek a kamaszkorra, de az összetett gondolkodás és döntéshozatal területei még sokat változnak, hálózatuk megerősödik a tinédzserévek alatt

A kutatók megvizsgálták az érintett agyi "csomópontok" fejlődését irányító géneket, és azt állapították meg, hogy nagyon hasonlítanak azokhoz a génekhez, melyek az elmebetegségek egy részével, például a skizofréniával függenek össze. Ez a felfedezés alátámasztja azt a megfigyelést, amely szerint a pszichiátriai betegségek jelentős része kamaszkorban kezdődik.

A genetikai okokon túl a gyermek- és tinédzserkori stressz, rossz bánásmód és a bántalmazás is hátráltathatja a magasabb szintű agyi funkciók fejlődését, ezáltal hozzájárulhatnak a mentális betegségek kialakulásához.

agyfejlődés, tinédzser, pszichés betegség, agy

2016-07-27 21:32:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop