Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Idegrendszeri betegségek » Arcidegbénulás, arcidegzsába »

Trigeminusz-neuralgia

A "tic douloureux"-ként is ismert trigeminusz-neuralgia a trigeminusz ideg (háromosztatú ideg = V. agyideg) működési zavarát jelenti. Ez az ideg az arc érzeteit viszi az agyba. Az idegműködés zavara másodpercektől percekig tartó súlyos, szúró fájdalomrohamokat okoz. Bármelyik felnőtt korosztályt érintheti, de idősebb korban gyakoribb. Az oka ismeretlen.


Glosszofaringeális neuralgia

Ritka betegség, amelyben a betegnek visszatérő súlyos fájdalomrohamai vannak a torok hátsó részén, közel a mandulákhoz. Néha az azonos oldali fül is érintett. Rendszerint 40 év felett kezdődik, férfiakban gyakoribb, mint nőkben. Oka ismeretlen.


Arcidegbénulás

A Bell-féle bénulás (más néven perifériás faciális bénulás) az arcideg működési zavara, amely az arc egyik oldalán váratlan izomgyengeséghez vagy bénuláshoz vezet.


Arcideg működési zavara

4 napja savanyú uborka evése után 2-3 órával elzsibbadt a nyelvem bal fele, ízt sem érzek, allergiára gyanakodtunk a háziorvossal, mert a tartósítószerekre allergiás vagyok. Ittam kalcium pezsgőtablettát és Loratadin-ratiopharmot írtak 1x1-et. 3 nap alatt sem múlt a panasz, sőt a bal arcom izmai sem működnek, a szemem nem tudom szorítani, de becsukni igen, és a számat sem tudom a baloldalon széthúzni. Érezni érzem az arcom, és néha az arc ezen részén itt-ott ráng egy kicsit az ideg. Kaptam 2x azóta 2 nap különbséggel kalcium injekciót és B1 vitamint írtak, várom a hatást, de kíváncsi lennék a leírtak alapján az Ön véleményére is. Hálásan köszönöm előre is a válaszát!


Arcidegbénulás, akupunktúra Pécsen

Baloldali arcidegbénulásom van, melyre galvánkezelést, masszázst, és Milgamma nevű gyógyszert kaptam. Egy hete kezelnek, de semmi javulást nem tapasztalok.
Önöknél olvastam arról, hogy az akupunktúra elősegíti a gyógyulást. Kérem segítségét abban, hogy Pécsen hol találok megfelelő orvost az akupunktúrás kezeléshez.


Arcfájdalom - 28 éves nő

28 éves nő vagyok. Problémám egy éve megfázással kezdődött (torokfájás, orrfolyás, levertség, hőemelkedés).
Az ilyenkor szokásos tünetek mellett azonban, az arcom jobbfelén nyomó, néha szúró fájdalmat éreztem. Elkezdett fájni a jobb fülem, és a fogaim is. Gyakorlatilag az egész jobb oldalam zsibogott. A torokfájás, orrfolyás másfél hét alatt elmúltak, azonban a fül és főleg az arc fájdalma, valamint a hőemelkedés (általában 37,1; 37,2) megmaradt. Fül-orr-gégész orvos elküldött orrmelléküreg röntgenre, mely alapján megállapították, hogy kisebb arcüreggyulladásom van. Kaptam gyógyszert, antibiotikumot, egymás után többfélét is, ugyanis az arc fájdalma és a hőemelkedés 4-5 hét után sem akart elmúlni.
Ezek után felkerestem 2 másik fül-orr-gégészt is, akik azt mondták, hogy nincs arcüreggyulladásom, ha volt is, annyi antibiotikumtól, amennyit beszedtem, már el kellett múlnia. Az egyik orvos még CT-t is csináltatott, és azt mondta, szerinte arcidegzsábám van (ekkor még mindig, szinte folyamatosan hőemelkedésem volt).
Következő orvos egy neurológus volt, aki viszont panaszaimra azt mondta, hogy nincs arcidegzsábám. Na ekkor lett elegem az egészből. Nem szedtem tovább egy gyógyszert sem, viszont az arcom ugyanúgy fájt, hol jobban, hol kevésbé, folyamatosan éreztem, hogy valami nincs rendben.
Most, 2 hete ismét náthás lettem. Folyamatosan hőemelkedésem van, és fáj az arcom jobb fele. Két napja iszonyatosan elkezdett fájni a jobb fülem és jobb oldalon a fogaim. Ön szerint mi lehet a baj? Az arcüreggyulladás kihatással lehet a fogaimra, vagy éppen fordítva? Elképzelhető, hogy egy fogam miatt fáj ennyire az arcom? Van egy pótolt fogam alul a jobb oldalon, lehet, hogy azzal nem stimmel valami?
Válaszát előre köszönöm!


Arcfájdalom éjszaka, miért?

Szeretném tudni, mi okozza a bal szemem alatti arcfájdalmat? Miért akkor mikor már alszom? Nagy fájdalomra ébredek, de rövid idő után elmúlik a fájdalom. Van, mikor 2-3 nap múlva jelentkezik újra, és még a szemem is zavarja, és az orrüreget is.
Válaszát előre is köszönöm!


Arcidegzsába, szájfájdalom

Édesanyámnak arcidegzsábát állapítottak meg, 4 éve műtötték a bal arcát rosszindulatú daganattal, és azóta semmi probléma nem volt. 1 éve kínlódik, hogy fáj a szája, belül ég stb., levetette a koronát, és a fogorvos említette, hogy ezt nézesse meg, mert szerinte nem a foga a gond. Sajnos erre vonatkozólag nem találok az interneten leírást.
Segítene, hogy mi ez a betegség? Előfordulhat a műtéttől? Mi a teendő?
Várom a válaszát, amit előre is köszönök!


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^