Hirdetés
A kávé és a tea véd az időskori szellemi leépülés ellen
Az életünk derekán elfogyasztott kávé csökkentheti az időskori szellemi leépülés és az Alzheimer-kór kockázatát. Erre a közvetkeztetésre jutottak finn kutatók a CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) vizsgálat adatainak elemzése során.
Az átlagosan 21 éves követési idő után 1409 egyén vett részt az ismételt vizsgálaton, életkoruk 65-79 év között változott. Ebből összesen 61 páciensnél lehetett időskori demenciát megállapítani (48 Alzheimer-típusú volt).
„A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsuk, a felnőttkorban fogyasztott kávé és tea befolyásolja-e az időskori szellemi leépülés és Alzheimer-kór kialakulását, ezen italok hosszú távú hatását ugyanis nem ismerjük” – fogalmaztak a kutatók. – „Az Alzheimer-kór kialakulásához vezető kórfolyamatok akár évtizedekkel korábban is elindulhatnak, mint ahogy a betegség megjelenik”.
A felnőttkori kávéfogyasztást kérdőív segítségével mérték föl, és három csoportba: alacsony (0-2 csésze naponta), közepes (3-5 csésze) és magas (5 csésze felett) sorolták. A teafogyasztást igen-nem alapon vizsgálták.
Az elemzések során arra derült fény, hogy a több kávét fogyasztók alacsonyabb kockázattal számíthatnak időskori szellemi leépülés és Alzheimer-kór kialakulására, mint azok, akik csak kevés kávét isznak. A közepes mértékű kávéfogyasztás (3-5 csésze) jelentette a legnagyobb védelmet, ebben a csoportban 65 %-kal alacsonyabb volt a kockázat. A különböző befolyásoló tényezők szerinti korrekció nem módosította lényegesen ezt az eredményt. A teafogyasztás ritka volt a vizsgált csoportban, és nem befolyásolta lényegesen a két betegség kialakulását.
A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy „figyelembe véve a világszerte elterjedt kávéfogyasztási szokásokat, ezek az eredmények nagy jelentőségűek az időskori szellemi leépülés megelőzésében. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a fenti eredményeket megerősíthessük, de immár lehetőség nyílik arra, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatásával védekezzük az időskori leépülés ellen. Az is izgalmas kérdés, hogy milyen mechanizmussal véd a kávé az Alzheimer kór ellen, ez ugyanis új kezelési módokra adhat lehetőséget.”
2022-02-11 11:28:03