Hirdetés

A kávé és a tea véd az időskori szellemi leépülés ellen

Az életünk derekán elfogyasztott kávé csökkentheti az időskori szellemi leépülés és az Alzheimer-kór kockázatát. Erre a közvetkeztetésre jutottak finn kutatók a CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) vizsgálat adatainak elemzése során.

kávé, Alzheimer, elbutulás |

InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

A vizsgálatba olyan egyéneket választottak be, akik korábbi, akár húsz évvel korábbi kutatásokban is részt vettek.

Az átlagosan 21 éves követési idő után 1409 egyén vett részt az ismételt vizsgálaton, életkoruk 65-79 év között változott. Ebből összesen 61 páciensnél lehetett időskori demenciát megállapítani (48 Alzheimer-típusú volt).

„A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsuk, a felnőttkorban fogyasztott kávé és tea befolyásolja-e az időskori szellemi leépülés és Alzheimer-kór kialakulását, ezen italok hosszú távú hatását ugyanis nem ismerjük” – fogalmaztak a kutatók. – „Az Alzheimer-kór kialakulásához vezető kórfolyamatok akár évtizedekkel korábban is elindulhatnak, mint ahogy a betegség megjelenik”.

A felnőttkori kávéfogyasztást kérdőív segítségével mérték föl, és három csoportba: alacsony (0-2 csésze naponta), közepes (3-5 csésze) és magas (5 csésze felett) sorolták. A teafogyasztást igen-nem alapon vizsgálták.

Az elemzések során arra derült fény, hogy a több kávét fogyasztók alacsonyabb kockázattal számíthatnak időskori szellemi leépülés és Alzheimer-kór kialakulására, mint azok, akik csak kevés kávét isznak. A közepes mértékű kávéfogyasztás (3-5 csésze) jelentette a legnagyobb védelmet, ebben a csoportban 65 %-kal alacsonyabb volt a kockázat. A különböző befolyásoló tényezők szerinti korrekció nem módosította lényegesen ezt az eredményt. A teafogyasztás ritka volt a vizsgált csoportban, és nem befolyásolta lényegesen a két betegség kialakulását.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy „figyelembe véve a világszerte elterjedt kávéfogyasztási szokásokat, ezek az eredmények nagy jelentőségűek az időskori szellemi leépülés megelőzésében. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a fenti eredményeket megerősíthessük, de immár lehetőség nyílik arra, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatásával védekezzük az időskori leépülés ellen. Az is izgalmas kérdés, hogy milyen mechanizmussal véd a kávé az Alzheimer kór ellen, ez ugyanis új kezelési módokra adhat lehetőséget.”

kávé, Alzheimer, elbutulás

2022-02-11 11:28:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop