Nem találja a szavakat

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral. Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű, ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, de nem találják a szavakat. A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a betegség tüneteinek súlyosbodását.

elsődleges progresszív afázia, PPa, szavak elfelejtése | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Bár a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként határozták meg, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint, a szakértők becslései szerint ezreket. A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tünetének vélik. Gyakran csak a neurológus ismeri fel, hogy a beteg nem felejti el az utasításokat és nem ismételgeti a kérdéseket. A kórképet csak ilyenkor sikerül azonosítani.

Az agyvérzést vagy más agyi elváltozást szenvedett betegeknek gyakran nehezére esik a hangok képzése vagy a szavak megtalálása. A PPA a beszédközpont elváltozását okozza, a kommunikációs zavar azonban súlyosabb, demenciával járó betegségekre hasonlíthatnak.

A PPA MRI vizsgálattal kiszűrhető.

A PPA-páciensek beszédterápiáján képeket kell a megfelelő szóval párosítani, ezzel tartják karban az agy romló "huzalozását". A kutatók olyan agystimulációs kezelést vizsgálnak, amely beszédterápia hatásait erősíti.

Az első 19 résztvevő az elektromos stimuláció utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak a stimulációt utánzó kezelést kaptak. Az új módszer tartós hatásait további tanulmányoknak kell még igazolniuk.

| elsődleges progresszív afázia, PPA, szavak elfelejtése
2016-02-17 20:20:28


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^