Nem találja a szavakat

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral. Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű, ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, de nem találják a szavakat. A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a betegség tüneteinek súlyosbodását.

elsődleges progresszív afázia, PPa, szavak elfelejtése | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Bár a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként határozták meg, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint, a szakértők becslései szerint ezreket. A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tünetének vélik. Gyakran csak a neurológus ismeri fel, hogy a beteg nem felejti el az utasításokat és nem ismételgeti a kérdéseket. A kórképet csak ilyenkor sikerül azonosítani.

Az agyvérzést vagy más agyi elváltozást szenvedett betegeknek gyakran nehezére esik a hangok képzése vagy a szavak megtalálása. A PPA a beszédközpont elváltozását okozza, a kommunikációs zavar azonban súlyosabb, demenciával járó betegségekre hasonlíthatnak.

A PPA MRI vizsgálattal kiszűrhető.

A PPA-páciensek beszédterápiáján képeket kell a megfelelő szóval párosítani, ezzel tartják karban az agy romló "huzalozását". A kutatók olyan agystimulációs kezelést vizsgálnak, amely beszédterápia hatásait erősíti.

Az első 19 résztvevő az elektromos stimuláció utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak a stimulációt utánzó kezelést kaptak. Az új módszer tartós hatásait további tanulmányoknak kell még igazolniuk.

| elsődleges progresszív afázia, PPA, szavak elfelejtése
2016-02-17 20:20:28


Van remény…

Öt éven belül lehet védőoltás a demencia ellen. Az Adelaide-i Flinders Egyetem kutatócsoportja és Molekuláris Medicina Intézettel és a Kaliforniai Egyetem szakemberei á...


Tévhitek az Alzheimer-kórral kapcsolatban

Az agykárosodások különféle formái közül legtöbben az Alzheimer-kórtól félnek. A betegség lassú, fokozatos lefolyású, és jelenleg nem gyógyítható.


Négy éven belül kezdi meg működését az első brit Demenciakutató Intézetet

Új korszakba lép a demenciakutatás Nagy-Britanniában: közhasznú szervezetek és a brit kormány negyedmilliárd fontos (99 milliárd forintos) beruházásával 2020-ra kezdhe...


Alzheimer konferencia

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent.


Nemzetközi Alzheimer-konferencia lesz Budapesten

A világ vezető egészségügyi szakemberei és demenciakutatói részvételével rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a budapesti Kongresszusi Központban a 31. Nemzetközi ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^