Nem találja a szavakat

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral. Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű, ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, de nem találják a szavakat. A tudósok jelenleg tesztelik azt a kezelést, melyben az érintett agyterületek elektromos stimulációjával lassítják a betegség tüneteinek súlyosbodását.


Bár a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként határozták meg, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint, a szakértők becslései szerint ezreket. A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tünetének vélik. Gyakran csak a neurológus ismeri fel, hogy a beteg nem felejti el az utasításokat és nem ismételgeti a kérdéseket. A kórképet csak ilyenkor sikerül azonosítani.

Az agyvérzést vagy más agyi elváltozást szenvedett betegeknek gyakran nehezére esik a hangok képzése vagy a szavak megtalálása. A PPA a beszédközpont elváltozását okozza, a kommunikációs zavar azonban súlyosabb, demenciával járó betegségekre hasonlíthatnak.

A PPA MRI vizsgálattal kiszűrhető.

A PPA-páciensek beszédterápiáján képeket kell a megfelelő szóval párosítani, ezzel tartják karban az agy romló "huzalozását". A kutatók olyan agystimulációs kezelést vizsgálnak, amely beszédterápia hatásait erősíti.

Az első 19 résztvevő az elektromos stimuláció utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak a stimulációt utánzó kezelést kaptak. Az új módszer tartós hatásait további tanulmányoknak kell még igazolniuk.

| elsődleges progresszív afázia, PPA, szavak elfelejtése
2016-02-17 20:20:28


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^