Hirdetés

Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen-i Egyetem kutatói készítették.

agyműködés, demencia |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


A kutatásban 498 1936-ban született ember vett részt, akiknél 11 éves korukban intelligencia-felmérést végeztek. A kutatás akkor kezdődött, mikor betöltötték a 64. évüket. A következő 15 évben öt alkalommal mérték fel emlékezőképességüket és gondolkodásuk gyorsaságát.

Megállapították, hogy a problémamegoldás nem véd a szellemi hanyatlástól, viszont akik egész életükben, folyamatosan végeztek intellektuális tevékenységet, idős korukban is magasabb szinten voltak szellemi képességeik birtokában.

Korábban néhány tanulmány megállapította, hogy a kognitív tréning javíthatja az emlékezet és a gondolkodás néhány aspektusát, különösen középkorúaknál vagy idősebbeknél a napi feladatok ellátásában. De azt egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy az agytréning megvédene a demencia kialakulásától.

A brit Global Council on Brain Health egy tavalyi jelentésében arra ösztönzött, hogy az agytorna helyett az emberek minél fiatalabb koruktól tanuljanak zenét, rajzoljanak vagy kertészkedjenek, hogy megőrizzék egészséges agyműködésüket.

A brit Alzheimer Kutatóintézet vezető szakembere hangsúlyozta, hogy a szellemi aktivitás megőrzéséhez a jó fizikai állapot, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás mellőzése, az ajánlásoknak megfelelő, korlátozott alkoholfogyasztás, a testsúly megőrzése, a koleszterin szint és a vérnyomás rendben tartása járulhat hozzá.
agyműködés, demencia

2018-12-12 15:53:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop