Nyári fejfájás

A nyár legzavaróbb tényezője sokak számára nem a narancsbőr, hanem a fejfájás. A hőmérséklet emelkedésével sajnos nő az esély a lüktető fejfájásra is. Az alábbiakban néhány megoldást kínálunk elmulasztására.

fejfájás, migrén | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A Neurology című folyóirat szerint a fejfájás kockázata a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő. A meleg kitágítja az agyereket, amelyek így nyomják az őket körülvevő idegeket.

Ilyenkor még a normális véráramlás is olyan, mintha kalapáccsal ütnék a fejünket. Van azonban remény ennek a sokakat, és elsősorban a nőket kínzó fájdalomnak az enyhítésére.

A tenziós fejfájás

Az emberek 78 százaléka szenved ebben a fejfájás típusban, amely olyan, mintha egy hatalmas gumiszalag szorítaná az agyunkat. Akár havi 15 alkalommal is jelentkezhet, elsősorban a nyak, homlok és arc izommerevsége okozza. A feszes izmok irritálják az idegeket, amelyek fájdalomjeleket küldenek az agyba.

Érdemes a fejfájás első jelére bevenni valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót (aszpirin, acetaminofen, ibuprofen), de segíthet a feszes izmok lidokain-alapú zselével való bedörzsölése is.

Megelőzésre a legjobb a mozgás, az ülő életmódot folytatók 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak tenziós fejfájást, mint az aktívabbak.

A melléküreg eredetű fejfájás

Bármi, ami a melléküregeket izgatja – nátha, allergia, erős illat vagy szag – gyulladást okozhat, aminek lüktető fejfájás az eredménye.

Tegyünk a homlokunkra langyos vizes kendőt a gyulladás enyhítésére, az orrspray pedig az orrdugulást oldja. Ha a tünetek 4 napnál tovább tartanak, keressük fel az orvost.

Megelőzés: a légkondicionálóba rakassunk ún. HEPA-szűrőt, ami kiszűri a port, pollent, penészt és a levegőben szálló baktériumokat is.

Migrén

A migrént egy sor dolog kiválthatja, ilyenek a stressz, a fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség és a hormonális változások, ezek mind tágítják az agyi ereket.

A migrénes roham tarthat 4 órától akár 3 napig is. Eddig nem teljesen tisztázott okokból a nők fogékonyabbak a migrénre. A diagnózist segíthet felállítani, ha az alábbi háromból kettő jelen van: erős fájdalom, amely lehetetlenné teszi a mindennapos tevékenységet, fényérzékenység, hányinger.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem hatásosak, jeges borogatás adhat némi enyhülést, de a legtöbb beteg vényre kapható gyógyszereket, ún. triptánokat használ. A gyógyszert a fájdalom első jelére ajánlatos bevenni.

Kérjük meg az orvost, hogy ellenőrizze a magnéziumszintünket, ez az ásványi anyag a szerotoninnal van kapcsolatban, hiánya gyulladást okozhat.

A másik természetes gyógymód az akupunktúra, és érdekességként megfigyelték, hogy a botox-kezelésben részesülteknek is ritkábban vannak migrénes rohamaik.

Health Magazine, kép: sxc.hu
| fejfájás, migrén
2012-07-16 14:26:59


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^