Fejfájás (cluster)

A halmozott rohamokban jelentkező fejfájás rendkívül fájdalmas, de nem gyakori fajtája a migrénnek. A rohamokban jelentkező fejfájás (cluster-fejfájás) leginkább a 30 év feletti férfiakat érinti. Alkohol vagy oxigénhiány (nagy magasságok) indíthatnak el rohamot.

fejfájás, migrén, cluster | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A roham majdnem mindig hirtelen kezdődik, és egy órán belül véget ér. Gyakran indul viszketéssel vagy az egyik orrlyuk folyásával, ami a fej azonos oldali erős fájdalmával és annak szemkörüli terjedésével folytatódik. A roham után a szemhéj az érintett oldalon lefittyedhet, a pupilla gyakran szűkült. A rohamok csoportokban jönnek, számuk a heti kettőtől a naponta néhányig terjedhet. A legtöbb fejfájásos epizód 6-8 hétig, néha tovább tart, és ezután néhány hónapos fájdalommentes időszak előzi meg a következő rohamot.

Megelőzés és kezelés

Ergotamin, kortikoszteroidok vagy metizergid megelőzhetik a rohamokat. Sumatriptan injekciók azonnali enyhülést hoznak, de nem akadályozzák meg a következő rohamot. A roham alatt oxigén belégzése néha enyhíti a fájdalmat.

| fejfájás, migrén, cluster
2009-02-15 12:07:37


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^