A fejfájás néhány meglepő oka

Vajon mi állhat a fejfájás mögött, kérdezzük magunktól. Talán nem aludtam eleget? Vagy ettem valamit, amit nem kellett volna? A fejfájás közismert okain túl néhány meglepő tény az alábbiakban.

fejfájás, okok, megelőzés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Testsúly

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat során megállapították, hogy a túlsúlyos nőknek (30-as BMI) 35 százalékkal gyakrabban fáj a fejük, mint az alacsonyabb testtömeg-indexű nőknek. A súlyos elhízásnál (40-es BMI), a kockázat már 80 százalékos.

Túl sok kávé

A koffein kicsit segíthet a fejfájáson, de a túl sok koffein kiválthatja. Fokozatosan csökkentsük a napi adagot, ha fáj a fejünk a kávétól.

Személyiség

Bizonyos tulajdonságok, például a merevség, a tartózkodás és a kényszeresség hajlamosabbá teszi az embert a fejfájásra. Ha magunkra ismerünk, ideje a relaxációs tréningnek.

Orgazmus

Egy felmérés szerint a fejfájósok 46 százaléka mondta, hogy a szex nála fejfájást vált ki. Ez lehet tompa fejfájás az előjáték alatt, vagy hirtelen fájdalom az orgazmuskor. Ez a jelenség férfiaknál gyakoribb, legtöbbször ártalmatlan.

Hétvége

A hétvégi fejfájás akkor következik be, ha kikerülünk a hétköznapi rutinból. Igyekezzünk hétvégén sem délig aludni, sokkal pihentebbek leszünk, ha normális időben fekszünk és kelünk.

Festékek

Lakásfelújításnál gondoljunk arra, hogy több cég gyárt már olyan festékeket, amelyek szagtalanok, és kevés bennük az illó szerves vegyület.

Kiszáradás

Nem kell ahhoz literszámra inni a vizet, hogy ne száradjunk ki. Jobb, ha sok lédús gyümölcsöt és zöldséget eszünk, mert abban többek közt vitaminok és ásványi anyagok is vannak.

Kihagyott étkezés

Még ha sok is a dolgunk, ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk ki étkezést, mert az éhség is okozhat fejfájást.

Kevés mozgás

Egy svéd vizsgálat szerint sokkal gyakoribb a fejfájás, ha valaki inaktív életet él, mint ha rendszeresen mozog. Heti öt alkalommal 20-30 perces kardioedzés oldja a stresszt, vért juttat az agyba, és beindítja az endorfinok áramlását. Van, akinél fejfájást okozhat az edzés, beszéljünk tehát orvosunkkal előtte.

Alváshiány

Egy nagyobb vizsgálat szerint azoknál, akik napi 6 órát alszanak, jelentősen erősebb és gyakoribb a fejfájás, mint a többet alvóknak.

Mit ehetünk és mit nem?

Mindenki másképpen reagál egyes ételekre, de néhány, amelyek gyakrabban okozhat fejfájást.

Nyugodtan ehető ételek: spenót, tofu, zabkása, árpa, halolaj, olívaolaj, fehérbab, napraforgó és tökmag.

Inkább kerüljük: vörösbor, sör, nátrium-glutamát, csokoládé, érett sajt, savanyú káposzta, húskészítmények (sonka, szalámi).

| fejfájás, okok, megelőzés
2017-02-06 15:23:34


A fejfájás néhány meglepő oka

Vajon mi állhat a fejfájás mögött, kérdezzük magunktól. Talán nem aludtam eleget? Vagy ettem valamit, amit nem kellett volna? A fejfájás közismert okain túl néhány m...


Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése

A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, de a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. A mig...


A migrén kialakulását vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program keretében alakult új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen

A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Semmelweis Egyetemen a Nemzeti Agykutatási Program B alp...


Arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt műtötték meg Alain Delont

Nem hátfájás, hanem arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt esett át műtéten Alain Delon egy párizsi kórházban - értesült a Le Point című francia hetilap ...


Minden, amit a migrénről tudni kell

A migrén visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely általában a fej egyik oldalát érinti, de lehet néha kétoldali. A fájdalom hirtelen kezdődik; megelőzőleg vag...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^