Hirdetés

Gyógyszer nélküli segítség fejfájás ellen

Milliók küszködnek visszatérő fejfájással, amire a legtöbb embernek veleszületett hajlama van. A fejfájások 90 százalékát a tenziós típusú fejfájás okozza, amely az egész fejre kiterjedő tompa nyomással jár.

fejfájás, migrén |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A migrénes fejfájás, ha lehet, még a tenziósnál is rosszabb. A migrén összetett betegség, igen erős féloldali fájdalommal jár. Gyakran kíséri hányinger, fény- és hangérzékenység. A migrénes rohamot sok minden kiválthatja, a változó hormonszint, kevés alvás elégtelen táplálkozás, kiszáradásig és a stresszig.

A görcsös fejfájás senkinek sem öröm, de különösen sújtja a migréneseket. Segíthetnek a vény nélkül kapható gyógyszerek, az aszpirin-, ibuprofen-, naproxen- vagy acetaminophen-készítmények, ám ezeket óvatosan szabad csak szedni, mert a túlzott alkalmazás következtében a tünetek súlyosbodhatnak.

Az alábbiakban néhány olyan megoldást ismertetünk, amely gyógyszer nélkül is segíthet a fejfájás ellen:

Kerüljük a mononátrium-glutamátot

A mononátrium-glutamát a kínai ételek és egyes levesek fontos alkotórésze, kihozza az ízeket és tartósítószerként is ismert, de értágító hatása miatt fejfájást okozhat. Kerüljük fogyasztását, valamint az olyan összetevőkét is, mint a hidrolizált fehérje, glutamát és kazeinát, ezek valójában mind azonosak a mononátrium-glutamáttal.

Ne fogyasszunk aminokat és nitrátokat

A csokoládé, amely feniletilamint tartalmaz, szintén erős fejfájást okozhat arra érzékenyeknél. Aminokat találhatunk a következőkben: érett sajtok, pácolt hering, máj, kelt tészták, bab, borsó. Nitrátokkal kezelik a felvágottakat, virslit, szalonnát és szalámit is.

A halolaj jót tesz

Egy kisebb vizsgálat szerint a halolaj-kapszula csökkentette a migrén gyakoriságát és súlyosságát. Jó, ha naponta fogyasztunk zsíros halat vagy legalábbis omega-3 kapszulát.

Meleg lábfürdő

Tegyünk a meleg vízbe néhány kanál őrölt mustármagot, és elmulaszthatjuk vele a fejfájást. A meleg víz hatására lüktető fejünkből elvonódik a vér, és eloszlik az egész testben, a mustármagban levő esszenciális olajak ugyanakkor ingerlik a bőrt, és ez elvonja a figyelmet a fejfájásról.

Gyömbér

A gyömbér thromboxánt A2-t tartalmaz, ami megakadályozza az értágító anyagok kibocsátását. Jó a friss, őrölt gyömbér, a porított, és a cukrozott egyaránt.

Ceruza

Aki szorong, öntudatlanul is összeszorítja a fogait, ami viszont megterheli az állkapcsot a halántékkal összekötő izmot, és tenziós fejfájást válthat ki. A megoldás: tegyünk egy ceruzát a fogaink közé, mert ilyenkor automatikusan elernyednek az állkapocs izmai, és ezzel megelőzhető a fájdalom.

Egyenes tartás

A rossz testtartás izomfeszülést eredményez, ami fejfájást vált ki. A számítógép előtt dolgozók különös veszélynek vannak kitéve, mert a váll és a nyak izmai állandó görcsben vannak. próbáljuk ki a következőt: nézzünk előbb a jobb, majd a bal a vállunkra, eközben automatikusan kihúzzuk magunkat.

Ügyeljünk a kávéfogyasztásra

A túl sok koffein (napi három vagy annál több csésze kávé vagy sok koffeines üdítő) fogyasztása okozhat fejfájást vagy súlyosbíthatja a már meglévőt. Szintén fejfájás lehet a vége annak, ha hirtelen állunk le a kávézással. A napi egy kávé azonban – érszűkítő hatása miatt, valamint mert fokozza a fájdalomcsillapítók hatását – jót tehet.

Magnézium

A napi 200-400 mg magnézium csökkenti az izomgörcsöket, de nem minden magnéziumkészítmény alkalmas erre, csak az, amelyik legalább 200 mg aktív elemi magnéziumot tartalmaz. A magnézium inkább megelőzésre alkalmas, ezért kiváló például a premenstruációs fejfájás kivédésére, itt ugyanis pontosan lehet tudni, mikor kell bevenni. Vesebetegek beszéljék meg a magnézium szedését orvossal.

Yahoo, kép: sxc.hu
fejfájás, migrén

2011-05-02 14:19:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop