Hirdetés

A gyermekorvosok egyesülete üdvözli a meningitis elleni védőoltás ingyenessé tételét

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) üdvözli az egészségügyi államtitkárságnak azt a döntését, hogy a jövő évtől térítésmentessé teszik a két év alatti gyermekek számára a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni védőoltást.

meningitis, meningococcus C, védőoltás |

MTI Hírek13 | MTI

Az egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a védőoltás ingyenessé tétele mérföldkő az életveszélyes betegség megelőzésében. Ugyanakkor felhívták az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a megbetegedések túlnyomó többségért Magyarországon és egész Európában a baktérium B és C csoportjai együttesen felelősek. Ezért a fertőzések megelőzéséhez mindkét típus ellen államilag támogatott vakcinációra van szükség.

A közleményben idézték Póta Györgyöt, a szervezet elnökét, aki szerint örvendetes, hogy a hazai egészségügyi döntéshozók is felismerték a gennyes agyhártyagyulladás elleni térítésmentes védekezés szükségességét. Hozzátette, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a meningococcus C elleni ingyenes védőoltás mellett - lehetőleg már azzal egy időben - a meningococcus B elleni vakcina is az államilag támogatott védőoltások közé kerüljön.

Kiemelte, hogy az epidemiológiai adatok azt mutatják: az elmúlt években Magyarországon is többségbe kerültek a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek.

Az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint a 2015-ben diagnosztizált 36 hazai gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedés 75 százalékát a baktérium B szerocsoportja (27 beteg), 16,7 százalékát (6 beteg) pedig a C szerocsoportja okozta. Tavaly a korábbi éveknél is nagyobb arányban betegedtek meg csecsemők és 5 év alatti kisgyermekek: a betegek közül 14 csecsemő, további 10 kisgyermek pedig 1-5 év közötti volt. A gennyes agyhártyagyulladásban szenvedők közül tavaly Magyarországon minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe. A regisztrált kilenc haláleset közül hatot B, kettőt C, egyet ismeretlen típusú meningococcus baktérium okozott - idézték fel a közleményben.

Az elhunyt betegek háromnegyede 5 évesnél fiatalabb volt, a 14 megfertőződött csecsemő közül pedig öten belehaltak a betegségbe.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hónap elején jelentette be, hogy a jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás. A kétéves kor alatt ajánlott vakcinára 1,5 milliárd forint a fedezet. Hozzátette: a jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forint a szülők számára, de a jövő évtől mindenki számára ingyen elérhető lesz ez az oltóanyag.

meningitis, meningococcus C, védőoltás

2016-10-25 13:42:29

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop