Hirdetés

A Parkinson-kór és a depresszió kapcsolatára világít rá Robin Williams halála

A Parkinson-kór és a depresszió közötti kapcsolatra világít rá Robin Williams halála: a hétfőn elhunyt Oscar-díjas hollywoodi színész özvegye, Susan Schneider csütörtökön jelentette be, hogy néhai férje a degeneratív idegrendszeri betegség korai stádiumától és súlyos depressziótól szenvedett az öngyilkossága idején.

Robin Williams, depresszió, Parkinson-kór |

InforMed Hírek12   InforMed


A Parkinson-kór szakértői szerint a remegéssel és a mozgás lelassulásával együtt járó, gyógyíthatatlan betegség érzelmileg is erős hatással van a betegekre. Az amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány szerint a degeneratív idegrendszeri betegséggel küzdő páciensek több mint fele klinikai depressziótól is szenved, ezért a szervezet az tanácsolja a Parkinson-kórral élőknek, hogy vizsgáltassák ki magukat.

A 63 évesen elhunyt Williams özvegye, Susan Schneider csütörtöki közleménye szerint a világsztár "még nem állt készen arra, hogy a nyilvánossággal is megossza küzdelmét a Parkinson-kórral". A filmcsillag helyi idő szerint hétfőn lett öngyilkos San Francisco környéki otthonában.

Schneider reményét fejezte ki, hogy a világszerte közkedvelt színész "tragikus távozása nyomán mások - bármilyen küzdelmet is vívnak - erőt találnak ahhoz, hogy megkeressék a szükséges törődést és támogatást". A Parkinson-kór nagyjából egymillió embert érint az Egyesült Államokban, ahol évente 50-60 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegség elsősorban az 50 évnél idősebb embereket érinti.

"Valójában úgy véljük, hogy a depresszió magának a betegségnek a része. A Parkinson-kórnál jelentkező agyi diszfunkcióval van összefüggésben" - magyarázta Irene Richard, a New York-i Rochester Egyetem professzora. A sztárvilágban mások mellett a színész Michael J. Fox, a profi ökölvívás élő amerikai legendájaként ünnepelt Muhammad Ali, és a Grammy-díjas énekesnő, Linda Ronstadt is Parkinson-kórral küzd. Az énekesnő tavaly jelentette be, hogy betegsége miatt nem képes többé énekelni.

"Megdöbbentett a hír, hogy Robinnak Parkinson-kórja volt" - írta a Twitteren Fox. "Biztos vagyok abban, hogy még nem tudott a betegségéről, amikor az alapítványukat támogatta. Egy igaz barát, nyugodjon békében". Williams korábban többször is nyíltan beszélt
alkohol- és drogproblémáiról, és idén nyáron egy minnesotai rehabilitációs központot is felkeresett józanságának megőrzése érdekében. Özvegye szerint a filmcsillag józan volt, de szorongástól is szenvedett az öngyilkossága idején. A színész temetésének előkészületei már folynak és a hatóságok szerint a teljes toxikológiai jelentés elkészítése kettő-hat hétbe fog telni.

A szakemberek korábban már vizsgálták, hogy a Parkinson-kór az öngyilkosság fokozott kockázatával van-e összefüggésben, de nem találtak kapcsolatot. Egy Dániában készített 2007-es tanulmány szerint a Parkinson-kórral élőknél nagyjából ugyan olyan magas az öngyilkossági ráta, mint a teljes lakosság körében. Egy 2001-es amerikai tanulmány, amely több mint 144 ezer Parkinson-kóros páciens bevonásával készült, azt mutatta, hogy az általános népesség körében nagyjából tízszer magasabb volt az öngyilkossági arány, mint a degeneratív idegrendszeri betegséggel élőknél.

Egy 2008-as tanulmány azonban a vártnál magasabb öngyilkossági rátát mutatott ki azoknak a Parkinson-kóros embereknek a körében, akik mély agyi stimulációs kezelésen estek át. A módszer egy olyan eszköz beültetésével jár együtt, amely elektromos impulzusokat küld az agyba. A tanulmány résztvevői közül azok esetében volt magasabb az öngyilkosság valószínűsége, akik depresszióval küzdöttek, vagy egyedülállóak voltak. A módszert kizárólag a Parkinson-kór gyógyszeresen már nem kezelhető, késői fázisában alkalmazzák.

Kapcsolódó rovat: Depresszió és mánia

Robin Williams, depresszió, Parkinson-kór

2014-08-17 11:01:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop