Hirdetés

Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex tüneteit

Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex (SM) tüneteit: kerekesszékhez kötött betegek kezdtek újra járni.

szklerózis multiplex, SM, sclerosis multiplex, őssejt |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Ez az első terápia, amely a gyógyíthatatlan kórral járó tüneteket vissza tudja fordítani - idézte a The Daily Telegraph brit napilap a Journal of the American Medical Association orvosi szaklapban megjelent tanulmányt.

A kezeléssel az immunrendszerét "indították újra" annak a mintegy két tucat pácienseknek, akik a sheffieldi Royal Hallamshire Kórház és a King's College Kórház klinikai próbáin vesznek részt. Pontosan nem tudni, mi okozza a szklerózis multiplexet, ám egyes orvosok szerint maga az immunrendszer támad az agyra és a gerincvelőre, gyulladást és fájdalmat okoz, korlátozza a mozgást és súlyos esetekben halált idéz elő.

Az új terápia első lépéseként összegyűjtötték és tárolták a betegek őssejtjeit, majd miután rák ellen használt gyógyszerekkel hatástalanították a védekező rendszerüket, visszaültették az őssejteket a szervezetükbe. Két héten belül vörösvértestek és fehérvérsejtek kezdtek fejlődni belőlük.

Egy hónap múlva helyreállt a betegek immunrendszere, ekkor kezdték érezni a gyógyulás jeleit. A 25 éves sheffieldi Holly Drewry két éve, gyermeke születése után kényszerült kerekesszékbe. A kezelés után három héttel lábra tudott állni, később már kicsit futott és újra táncolhatott is, az élete azóta teljesen megváltozott - olvasható a brit napilap honlapján.

Basil Sharrack, a sheffieldi kórház neurológusa, a kutatás egyik résztvevője arra figyelmeztetett, csak az arra alkalmas betegeken segít az új kezelés, amely igen agresszív. "A páciensnek el kell viselnie a kemoterápia hatásait, ehhez jó állapotban kell legyen" - hangsúlyozta.

A kutatásban részt nem vevő szakemberek örültek az eredményeknek, ám több egyéb tényezőre is felhívták a figyelmet. Mivel nem volt kontrollcsoport, az eredmények erejében sem lehet tökéletesen bízni, ezért nagyobb létszámú, randomizált vizsgálatokra, hosszabb követési időre van szükség - vélte Sorrel Bickley, a brit Szklerózis Multiplex Társaság munkatársa.

"Sehol sem engedélyezték még az SM őssejtes kezelését, tehát nem bizonyosodtak meg arról, hogy az ilyen terápiák hatásosak és biztonságosak" - tette hozzá Bickley.

The Telegraph

szklerózis multiplex, SM, sclerosis multiplex, őssejt

2015-03-02 23:34:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop