Hirdetés

Amyotrophic lateral sclerosis (ALS)

Egyik ismerősömnél "Amyotrophic lateral sclerosis" betegséget állapítottak meg. Szíveskedjenek erről a betegségről tájékoztatni!

|

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

A betegség ismeretlen eredetű, leggyakrabban a gerincvelő mellsőszarvi motoros (mozgató) sejtjeinek működészavara okozza a tüneteket, izomgyengeséget, izomsorvadást. Görcsök, izomrángás, később beszéd és nyelészavar is kialakulhat. Az esetek egy részében kimutatható az öröklődés (autosomális, dominans). Mivel okát nem ismerjük, oki terápiája sincs, a kezelés tüneti. Ha a szigorú elbírálás alapján a pontos diagnózis alapján kezelőorvosa a Rilutek (riluzol) kezelést javasolja, el kell fogadni. E gyógyszer valószínűleg a glutamát-transzmissziót gátolja. Feltételezik, hogy a glutaminsav, ez a neurotranszmitter, felelős a sejtpusztulásért amyotropiás lateral sclerosisban. Természetesen a gyógyszer szedése alatt a vérkép és a májenzimek rendszeresen ellenőrzendők.
Az ALS az elmúlt 10 évben egyre gyakoribb, ma már gyorsabban felismerik, és a betegek tüneti kezelése is javult, az igazán hatékony terápia azonban még várat magára. A betegség genetikai hátterének felderítése, a gyógyszeres terápia hatékonyabbá tétele, valamint az őssejt-átültetés ígéretes iránynak tűnik.
Az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) neurodegenerativ betegség, amely elsősorban a motoros kéreg és a bulbaris és gerincvelői motoneuronokat érinti. A károsodott terület, a progresszió igen változatos, hátterében valószínűleg genetikai okok keresendők. 70 éves kor alatt a férfiak körében gyakoribb, 70 éves kor felett a nő: férfi arány egyenlő. A betegség progressziója jelenleg gyógyszeresen lassítható, és az életminőség javítható, de hatékony oki kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre.

2006-12-27 16:17:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop