Hirdetés

Múzeumba került a vödör, amely jótékony célt adott a jeges vizes kihívásnak

A washingtoni Smithsonian múzeumba került az a vödör, amellyel annak idején elsőként öntöttek nyakon valakit az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség elleni harc támogatásának jegyében.

Ice Bucket Challenge, jeges vizes kihívás, bulvár |

MTI Hírek13 | MTI

A kék vödör, amellyel Jeanette Senerchiára locsoltak jeges vizet 2014-ben, az Amerikai Történeti Nemzeti Múzeum kedden megnyílt új tárlatán kapott helyet. A kiállítás a filantrópia, vagyis a jótékonyság történetét mutatja be.

A jeges vizes kihívás már javában tombolt az interneten, amikor elérte Senerchiát - a magukat nyakon öntő emberek akkor még különböző jótékonysági szervezeteknek ajánlottak fel pénzadományt -, ám az asszony volt az első, aki az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) elleni harc támogatásával kapcsolta össze a kezdeményezést. A nő férje ugyanis a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved.

Az ALS kutatását támogató 2014-es kihívás idején világszerte ismert és ismeretlen emberek öntötték magukat nyakon egy vödör jéggel teli vízzel és tettek pénzbeli felajánlást.

Több mint 17 millióan töltötték fel nyakonöntős videóikat a Facebookra és adakoztak, köztük Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush volt amerikai elnök, Bill Gates informatikai mogul, Mark Zuckerberg Facebook-vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, Tom Cruise és Matt Damon filmsztárok, Steven Spielberg filmrendező, Katy Perry, Shakira, Taylor Swift és Justin Bieber popsztárok, Usain Bolt, David Beckham és Neymar sportolók és Kate Moss szupermodell.

Az ALS okozta izomsorvadás miatt teljesen lebénult világhírű brit elméleti fizikus, Stephen Hawking helyett gyerekei vállalták a kihívást. A kezdeményezésnek hála több tíz millió dollár gyűlt össze a betegség kutatására.

A washingtoni Smithsonian egy új kurátori pozíciót is létrehoz jótékonysági projektjeinek kezelésére. A pozíciót részben az ország leggazdagabb üzletemberei közé tartozó David Rubenstein támogatásával hozzák létre.

Ice Bucket Challenge, jeges vizes kihívás, bulvár

2016-11-30 22:10:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop