Hirdetés

A krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom legalább három hónapon át tartó fájdalmat jelent. Igen sok embert érint, de a kétségtelen eredmények ellenére sok orvos még ma sem kezeli megfelelően.

krónikus fájdalom |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Manapság a krónikus fájdalmat már önálló betegségnek tekintik, nem csupán tünetnek, ezért kezelése nem csak a fájdalom forrására, hanem az egész emberre kiterjed, hasonlóan a szívbetegségnél vagy más krónikus betegségeknél megszokott holisztikus szemléletű kezelési módszerekhez.

Ha a fájdalmat teljesen megszüntetni esetleg nem lehet, csökkenteni viszont igen, és ezzel javul a beteg életminősége is.

Nem kell tűrni!

A krónikus fájdalomban szenvedők egynegyede legalább fél évet vár, mielőtt felkeresné az orvost. Nem szabad bagatellizálni a fájdalmat. Ráadásul a kínlódók hajlamosak arra, hogy önmagukat kezeljék vény nélkül kapható szerekkel, amelyek egyáltalán nem veszélytelenek.

Minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert a krónikus fájdalom depressziót okoz.

Konzultálás több orvossal

A legtöbb esetben ez csak idő- és pénzveszteség. Nem egyszer felesleges vizsgálatokhoz vezet, és késlelteti a valódi kezelés megkezdését. Keressen egy orvost, lehetőleg a háziorvost, aki koordinálni tudja a kezelést. Jó megoldás, ha felkeres egy fájdalomklinikát is.

Félelem a mozgástól

Minden bizonnyal az utolsó, amire fájdalom esetén vágyik az ember, az a testedzés, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a mozgás csökkent mindenféle fájdalmat. Erősíti az izmokat, megmozgatja az ízületeket, ezáltal a sérülések ellen is véd. Az edzés során ráadásul fájdalomcsillapító hatású endorfinokat is termel a szervezet, ami hozzájárul a hangulat javításához.

Kezdje a mozgást lassan, óvatosan, különösen, ha mindeddig ülő életmódot folytatott. Jó megoldás kezdetben a napi többszöri 5-10 perces mozgás.

Műtét?

Vegyesek az eredmények, ami a krónikus fájdalom műtéti kezelését illeti. A derékfájást, ha nincs bizonyíték arra, hogy egy ideg nyomás alatt van, nem mindig lehet eredményesen műtéttel kezelni, nem beszélve a kockázatokról.

Próbálkozzon előbb a fizikoterápiával vagy a mozgással.

Félelem a fájdalomcsillapítóktól

Sokszor a hírekben hallott történetek riasztják el a beteget attól, hogy orvoshoz forduljon fájdalomcsillapítóért, inkább veszi a vény nélkül kapható gyógyszereket. Nemegyszer még az orvosok is félnek felírni, nehogy megbüntessék őket a túlzott adagolás miatt.

Az igazság azonban az, hogy a legtöbb ember nem lesz kábítószer használó attól, mert fájdalomcsillapítót szed. Fontos természetesen, hogy előírás szerint szedje a fájdalomcsillapítókat, és más gyógyszerrel, izomlazítókkal vagy szorongáscsökkentőkkel együtt.

Azokat, akik szenvedélybetegségre hajlamosak, azaz alkohol- illetve drogproblémájuk volt, még alaposabban figyelni kell.

Természetes gyógymódok?

Ha valaki nem szedhet fájdalomcsillapítókat vagy szeretné a hatásukat fokozni, kipróbálhat alternatív megoldásokat is.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják például, hogy az akupunktúra enyhíti a derékfájást, az omega-3 zsírsavak a rheumatoid arthritis ellen jók, és egyes gyógyteák is sikerrel csillapítják a fájdalmat.

A gyógynövényeknek is vannak azonban mellékhatásaik, illetve más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek, ezért ezeket is csak az orvos beleegyezésével fogyasszuk.

A krónikus fájdalom ellen jó hatású lehet még a relaxációs terápia, a légzéstechnika, az önhipnózis és más kezelési módok.

Depresszió

A krónikus derékfájásban szenvedők 54 százaléka depressziós, de csak egyharmaduk szed antidepresszánsokat.

Ha reménytelennek tűnik a helyzet, többet vagy kevesebbet alszik, hízik vagy fogy, keressen fel orvost, a depresszió lehetősége miatt. A depresszió kezelhető, és a gyógyulás sokban hozzájárul a fájdalom elviseléséhez illetve csökkentéséhez is.

Tájékozódjon!

Ha kicsit utána olvas, találhat újfajta kezelési lehetőségeket, és javulhat a közérzete is azáltal, hogy úgy érzi, uralja a helyzetet. Csatlakozni lehet önsegítő csoportokhoz is, ahol a problémák megosztása és a tapasztalatok kicserélése sokat segíthet.

krónikus fájdalom

2016-10-24 16:19:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop