Hirdetés

Pókméreg, mint fájdalomcsillapító

A pókmérgeket vizsgáló szakembereknek hét olyan összetevőt sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek gátolni az agyba juttatott fájdalomjelzéseket.

fájdalom, fájdalomcsillapítás, pókméreg |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatók 206 pókfajta mérgét tanulmányozva kutattak olyan molekulák után, amelyek fájdalomcsillapítás céljából képesek blokkolni egyes idegi átviteleket.

Az emberek akkor éreznek fájdalmat, amikor egy adott terület idegei jeleket küldenek az agyba a fájdalompályán keresztül. Ezt kísérelték meg a kutatók blokkolni, amikor új fájdalomcsillapítók után kutattak.

A tanulmányt vezető Glenn King, az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársa szerint a fájdalomérzet közvetítésében kritikus szerepet játszó Nav1.7 csatornák gátlására képes vegyületek iránt különösen nagy az érdeklődés.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy akik egy génmutáció miatt nem rendelkeznek Nav 1.7 típusú csatornákkal, érzéketlenek a fájdalommal szemben, ami azt jelenti, hogy az ingerületátvitel alapelemeinek számító nátrium-csatornák gátlásával kikapcsolható lehet a fájdalom.

A világ mintegy 45 ezer pókfajtája közül sok olyan méreggel öli meg zsákmányát, amely több száz, sőt több ezer fehérjemolekulát tartalmaz, köztük néhány olyat, amely blokkolja az idegi aktivitást.

A British Journal of Pharmacology című szakfolyóiratban közölt tanulmány készítői olyan rendszert dolgoztak ki, amely gyorsan képes elemezni a pókméreg összetevőit. A vizsgált 206 pókfajtától származó mérgek 40 százaléka tartalmazott legalább egy olyan összetevőt, amely képes gátolni az emberi Nav 1.7 típusú csatornákat.

A kutatók által azonosított hét ígéretes vegyület közül egy különösen hatékonynak tűnik, olyan szerkezettel rendelkezik, amely elég stabil ahhoz, hogy gyógyszer készítésre alkalmas legyen.

fájdalom, fájdalomcsillapítás, pókméreg

2015-03-05 11:58:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop