Hirdetés

Hatásos gyógyszerkombináció az emlőrák kezelésében

Hatásosan zsugorítja, egyes esetekben meg is szünteti az emlődaganatot egy két gyógyszerből álló kombináció két hétnél rövidebb idő alatt - közöltéki brit orvosok, akik 257 páciens részvételével végeztek vizsgálatot. Az Európai Emlőrák Konferencián bemutatott eredményeik azt jelenthetik, hogy egyes betegeknek nem lesz szükségük kemoterápiára.

emlőrák, lapatinib, Herceptin, trastuzumab |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A tesztelt gyógyszerek a daganat olyan "gyenge pontjára" irányulnak, amely minden tizedik emlődaganatban található meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy a gyógyszerek miként befolyásolják az emlőrákot a diagnózis és a műtét közötti időszakban. Azt tapasztalták, hogy egyes betegeknél a műtét idejére már nyoma sem maradt a ráknak.

A két gyógyszer a lapatinib és a Herceptin néven ismert trastuzumab, mindkettő egyes emlődaganatok HER2 fehérjéje ellen irányul, ez a receptor készteti növekedésre és szaporodásra az emlődaganatok egy típusát. A Herceptin a ráksejtek felszínén fejti ki a hatását, a lapatinib a sejtbe jutva hatástalanítja a HER2-t.

A teszteket olyan páciensekkel végezték, akiknek 1-3 centiméteres volt a tumora. Kevesebb mint két hét kezelés alatt az esetek 11 százalékában teljesen eltűnt, további 17 százaléknál 5 milliméternél kisebbre zsugorodott a daganat.

Az úgynevezett HER2-pozitív emlőrákot jelenleg műtéttel, majd kemoterápiával és Herceptinnel kezelik. Az eredmények végül oda vezethetnek, hogy egyes betegeknek nem lesz szükségük kemoterápiára, ehhez azonban nagyobb léptékű kutatások szükségesek, mert a HER2-pozitív daganatok esetében nagyobb a kiújulás kockázata.

Az emlőráknak legalább tíz különböző típusa van, mindegyiknek más az oka, más a kezelése, és más a kórjóslata.

emlőrák, lapatinib, Herceptin, trastuzumab

2016-03-15 19:33:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop