Hirdetés

Új emlőrák kutatás

Az emlőrák legsúlyosabb, testszerte áttéteket képező típusának molekuláris és genetikai okait kutatják.

emlőrák, mellrák, áttét, genetika |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A tavaly októberben elindított áttétes emlőrák projekt (Metastatic Breast Cancer Project), amelyet a Harvard Egyetem, a Dana Farber Rákkutató Intézet és a Massachusetts-i Műszaki Egyetem Broad Intézetének munkatársai végeznek, mára több mint 2600 önkéntest toborzott, ami szinte példátlan az orvosi kutatások történetében.

A betegek adatainak tanulmányozásától a tudósok a jobb gyógymódok mellett azt várják, hogy fontos kérdésekre kapnak választ, például arra, hogy mi az egyedi az olyan rákban, amely agyi áttétet képez. Azt is meg szeretnék válaszolni, mi az oka annak, hogy néhány nő mégis túléli a legsúlyosabb emlőrákot.

A páciensek online jelentkeznek, a postán kapott tesztcsőben elküldik a nyálmintájukat, ami alapján a genetikai tesztet végzik, és engedélyezik, hogy felhasználják szövetmintáikat és más egészségi adataikat.

A projekt kutatói a közösségi hálón keresztül tartják a kapcsolatot az önkéntesekkel, és időről időre meghívják őket abba a Cambridge-i laborba, ahol mintáikat vizsgálják.


Több mint 200 ezer nőnél állapítanak meg emlőrákot évente az Egyesült Államokban, legtöbbjüknél még a daganat korai, jó eséllyel gyógyítható stádiumában. Van azonban évente 6 százalék, vagyis mintegy 15 ezer beteg, akinél a diagnózis idejére már áttétek alakultak ki.

A korai stádiumban diagnosztizált betegek mintegy 30 százalékánál a betegség kiújul. Az áttétes emlőrákos betegek átlagos túlélési ideje körülbelül három év.

Egy emlőrákellenes csoportokból álló szövetség 2014-es felmérése szerint az állami és nonprofit emlőrák kutatásra fordított pénznek csak mintegy 10 százalékát költötték az áttétes emlőrák tanulmányozására.

"Ez egy alig kutatott terület. Nem tudjuk többek között, hogyan változik meg a daganat. Ugyanolyan-e az összetétele, mint eleinte? A rákos sejteknek más a molekuláris profilja, mint azoknak, amelyekkel a daganat a mellben elkezdődött? - mondta Mark Hurlbert, az Emlőrák Kutatási Alapítvány munkatársa.

emlőrák, mellrák, áttét, genetika

2016-10-05 13:50:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop