Hatásos a HPV-oltás

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás bevezetése óta eltelt tíz évben 64 százalékkal csökkent a fertőzés a tinédzser lányok között Egyesült Államokban - derült ki a Pediatrics című folyóiratban megjelent CDC jelentésből.

méhnyakrák, daganat, HPV, oltás, HPV-oltás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Csökken a fertőzések száma, mely idővel a humán papillomavírus okozta betegségek, köztük a méhnyakrák és a fej- és nyakrák esetek csökkenéséhez fog vezetni, de erre még évtizedeket kell várni, mivel a rák kialakulása évekbe telik.

A HPV okozta genitális szemölcs előfordulásában már most csökkenést tapasztalunk" - mondta a CDC kutatója. A következő szint várhatóan a daganatmegelőző állapot, majd végül a rákos betegségek kialakulásának visszaesése lesz.

Bár az eredmények bíztatók, túl kevés fiatalt oltanak be HPV ellen. A 13 és 17 éves kor közötti lányoknak mindössze a 42 százaléka, a fiúknak a 22 százaléka kapja meg az ajánlott oltássorozatot. A HPV-fertőzés okozta betegségek előfordulása még jobban csökkenne, ha nagyobb lenne az oltási lefedettség. A méhnyakrák esetek jelentős százaléka megelőzhető lenne a vakcinával.

A CDC kutatói az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adataira támaszkodva hasonlították össze az amerikai tinédzser lányok és fiatal nők HPV-fertőzöttségi arányát az oltás 2006-os bevezetése előtti és utáni időszakban.

Az eredmények szerint a 14 és 19 éves kor közötti lányoknál a 2003 és 2006 között mért 11,5 százalékról 4,3 százalékra esett vissza 2009 és 2012 között a vakcina által megcélzott HPV-törzsek előfordulási aránya.

A tanulmány továbbá elsőként nyújt bizonyítékot arra, hogy a védőoltás nagy hatékonysággal működik a húszas éveikben járó nőknél, esetükben ugyanis 18,5 százalékról valamivel 12 százalék fölé esett vissza a HPV-fertőzés előfordulása.

A szakemberek szerint az oltási lefedettség növelésének egyik legnagyobb akadálya, hogy az orvosok egy része vonakodik attól, hogy ajánlja a vakcina beadását, mivel kellemetlennek érzi megvitatni a szülőkkel, hogy miért kellene gyermeküknek ilyen fiatalon egy szexuális úton terjedő betegség ellen védőoltást kapnia. Az Egyesült Államokban jelenleg 11-12 éves lányoknak és fiúknak ajánlják a HPV-oltást.

A CDC szerint az Egyesült Államokban évente nagyjából 27 ezer nőnél és férfinál diagnosztizálnak HPV-fertőzés okozta rákos megbetegedést.

| méhnyakrák, daganat, HPV, oltás, HPV-oltás
2016-02-29 16:12:37


Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét

Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat r...


ÁNTSZ: december 16-ig még igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina

December 16-ig még igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina; a térítésmentes védőoltásra azok a lányok jogosultak, akik a 7. osztályba járnak - tájékoztatta az Álla...


A rák miatti halálozás növekedése várható

A daganatos betegségek - főként az emlőrák - okozta elhalálozás meredek növekedésére figyelmeztetett két tanulmány, amelyek szerint évente mintegy 5,5 millió nő halh...


Három helyett két oltás is elég a méhnyakrák megelőzésére a 11-14 éves korosztálynak

A korábban ajánlott három helyett két védőoltás is elég a 11-14 évesek körében a nemi úton terjedő és többféle rákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen az a...


ÁNTSZ: eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka igényelte a HPV-oltást

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig beérkezett adatok szerint a 7. osztályos lányok 76,1 százaléka igényelte iskolai oltás keretébe...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^