Hirdetés

A hüvelygyulladás és a külső nemi szervek gyulladása

A hüvelygyulladás (vaginitis, ejtsd: vaginitisz) a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A külső nemi szervek (vulva) gyulladása a vulvitisz. Vulvovaginitisz a külső nemi szervek és a hüvely együttes gyulladása.

folyás, hüvelyfertőzés, nemi betegség |

InforMed Hírek29   InforMed | Hulló, D.

Kép: pixabay
Ezekben az állapotokban a szövetek gyulladtak, ami néha hüvelyi folyást eredményez. Okai közé tartoznak a fertőzések, irritáló anyagok vagy tárgyak, daganatok vagy más kóros szövetszaporulatok, sugárterápia, gyógyszerek és hormonális elváltozások. A rossz személyi higiéné hozzájárul a baktériumok és gombák növekedéséhez, és irritációt is okozhat. Széklet juthat a hüvelybe egy rendellenes, a hüvely és a belek között lévő járaton (fisztula) át, aminek a következménye hüvelygyulladás lehet.

A nő szaporodóképes évei alatt a hormonális változások normál folyást eredményezhetnek, ami vízszerű, nyálkás vagy tejfehér; mennyisége és típusa a menstruációs ciklus különböző fázisai szerint változik. Menopauza után a hüvelynyálkahártya és a külső nemi szervek szövetei elvékonyodnak, és a normális folyás csökkenhet az ösztrogének hiánya miatt. Következésképpen a hüvely és a külső nemi szervek könnyebben sérülnek.

Az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása a születés előtt az anyából felszívódott ösztrogén miatt. Ez általában 2 héten belül megszűnik. Pubertás kor előtt a bakteriális fertőzést leggyakrabban a Streptococcus baktériumok okozzák. A kórokozók többsége a lányoknál a végbél irányából jut a hüvelybe a helytelen tisztálkodási szokások miatt. Gyermekekben a hüvely pH nem kedvező a Candida gombák szaporodásához, kicsi a valószínűsége a gombás fertőzésnek a serdülőkor előtti időszakban.

A hüvelygyulladás tünetei

A hüvelygyulladás leggyakoribb tünete a rendellenes hüvelyi folyás és a viszketés. Rendellenesnek tartjuk a folyást, ha nagy mennyiségű, kellemetlen szagú, vagy hüvelyi viszketéshez, sebesedéshez, vagy fájdalomhoz társul. Gyakran a rendellenes folyás sűrűbb a normál folyásnál, és változó színű. Például lehet túró állagú, vagy lehet sárga, zöldes, vagy vérrel festenyzett. A folyást gyakran kíséri a hüvely és a környezetének (szeméremajkak) viszketése, de ez a tünet önmagában is jelen lehet.

A folyást a méhnyak és a hüvelyfal sejtjeinek váladéka okozza. Ezek a sejtek normális körülmények között is termelnek nyákot. A nyák mennyiségét növeli stressz, a peteérés, a terhesség és a nemi vágy fokozódása.

A menopauza és az ösztrogénszint csökkenése a hüvely szárazságát idézheti elő, amely viszketést okozhat. A hüvelyben felejtett tampon vagy idegentest folyást eredményezhet. A hüvelyt irritáló vegyszerek mosószerekben, intim mosakodó gélekben, krémekben vagy helyi fogamzásgátlókban kerülhetnek az érintett területre. Érdemes az intim testrészeket ezért csak az erre a célra szolgáló kozmetikumokkal kezelni. A hasznos baktériumok elpusztítása ugyanis fertőzésre hajlamosít.

Ritkán a méhnyakrák vagy a hüvely daganatos elváltozása, esetleg ritka bőrbetegségek is járhatnak hüvelyfolyással.

A hüvely fertőzés jele lehet a vizelés közben jelentkező égő érzés, sürgető vizelési inger, amely általában egyidejűleg zajló húgyúti fertőzést is jelez.

Ha a folyást hasi görcs, fájdalom és láz kíséri, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A hüvely bakteriális fertőzése általában fehér, szürke vagy sárgás, kellemetlen, vagy halszagú folyást (utóbbi Gardnerella fertőzésre jellemző) hoz létre, a szag erősebbé válhat közösülés, vagy szappanos mosakodás után, mivel ezek csökkentik a hüvely savasságát, így előmozdítják a baktériumok növekedését. A külső nemi szervek irritációját vagy enyhe viszketését érezheti a beteg.

A Candida (egy élesztőgomba) fertőzés a hüvely és a külső nemi szervek közepes és súlyos viszketését és égését okozza. A bőr vörösnek tűnik, és durva tapintatú. A sűrű, sajtszerű hüvelyfolyás a hüvely falára tapadhat, a tünetek rosszabbodhatnak a menstruációt megelőző hét során. Ez a fertőzés könnyen visszatér azokban a nőkben, akiknek rosszul beállított cukorbetegsége van, vagy antibiotikumot szednek.

A Trichomonas vaginalis (egy protozoon) okozta fertőzés fehér, szürkészöld, vagy sárgás, esetleg habos folyást okoz. A folyás gyakran röviddel a menstruáció után jelenik meg, és kellemetlen szaga lehet. Viszketés gyakori.

Vízszerű folyást, különösen ha vért tartalmaz, okozhat a hüvely, a méhnyak vagy a méhnyálkahártya (endometrium) rákja. A méhnyakon lévő polipok hüvelyi vérzést okozhatnak közösülést követően. Ha a külső nemi szervek viszketnek egy ideje, vagy kényelmetlen érzést keltenek, ennek lehetséges oka a papillomavírus fertőzés, vagy in situ karcinóma, a rák nagyon korai stádiuma, ami még nem támadott meg más területeket, és még könnyen eltávolítható.

A külső nemi szerveken lévő fájdalmas sebesedést herpesz fertőzés vagy tályog okozhatja. A fájdalmatlan kisebesedés oka rák vagy szifilisz lehet. A szeméremszőrzetben élő tetvek a külső nemi szervek területének viszketését okozzák (pediculosis pubis).

A hüvelygyulladás kórisméje

A folyás jellege már sugallja az orvosnak annak okát, de további információkra van szükség a diagnózis felállításához. Ilyenek: a menstruációs ciklus során mikor fordul elő a folyás, a folyás alkalomszerű-e, vagy folyamatos, hogyan reagált a korábbi kezelésre, és hogy a nő külső nemi szervein érez-e viszketést, égést, vagy fájdalmat, vagy van-e hüvelyi kisebesedés. Az orvos rákérdezhet az alkalmazott születésszabályozási módszerre, közösülés utáni fájdalomra, korábbi hüvelyi fertőzésekre, nemi betegségekre, és a használt mosószerekre, melyek irritációt okozhatnak. A kérdések közé tartozhat, hogy a szexuális partnernek vannak-e panaszai, és van-e bárki másnak a háztartásban lágyéktáji viszketése.

A hüvely vizsgálata során az orvos vattapálcát használ mintavétel céljára, a mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják, vagy laboratóriumban tenyésztik, esetleg mindkét vizsgálatot elvégzik, hogy azonosítsák a fertőző organizmust. A méhnyakat megtekintik, és mintát vesznek Papanicolau (Pap) -teszt céljára, amivel kimutatható a méhnyak rákja.

Az orvos kétkezes vizsgálatot is végez: kesztyűben az egyik kezének mutató- és középső ujját a hüvelybe vezeti, és a másik kezével kívülről finom nyomást gyakorol az alhasra, hogy tapintsa a belső nemi szerveket a két keze között. Ha valakinek hosszan fennálló gyulladása van a külső nemi szervek területén (vulván), ami kezelésre nem reagál, az orvos általában szövetmintát vesz mikroszkópos vizsgálat céljára (biopszia), hogy ráksejteket keressen benne.

A hüvelygyulladás kezelése

Normál folyás esetén alkalmankénti, vízzel végzett hüvelyöblítés csökkenti a folyás mennyiségét. A hüvelygyulladás okozta folyás viszont specifikus, az oknak megfelelő kezelést tesz szükségessé. A fertőzés kezelése antibiotikum, gombaellenes (antifungális), vagy vírusellenes (antivirális) szer adása, a fertőző organizmustól függően. A gyakori hüvelyöblítés és gyógyszeres öblítések nem javasoltak, mert növelik a kismedencei gyulladás kockázatát. Ha a szeméremajkak (a hüvely és a húgycső nyílásánál lévő bőrredők) korábbi fertőzés miatt összetapadtak, hüvelyi ösztrogénkrém 7-10 napos használata általában megnyitja őket.

Az antibiotikumon túl a bakteriális fertőzések kezelésére propionsav gél is használható, a hüvelyi váladék savasabbá tételére - ami gátolja a baktériumok növekedésének. Nemi betegségek esetén mindkét nemi partnert kezelik az újrafertőződés megakadályozása céljából.

A hüvely nyálkahártyájának elvékonyodását menopauza után (atrófiás vaginitiszt) ösztrogénpótló terápiával kezelik. Az ösztrogént lehet szájon át, vagy bőrtapasz formájában adni, vagy krém formájában közvetlenül a hüvely és a külső nemi szervek területére alkalmazni.

A külső nemi szervek gyulladásának kezelésére használt gyógyszerek annak okától függenek, és megegyeznek a hüvelygyulladás kezelésére használt gyógyszerekkel. További lépések közé tartozik bő, nedvszívó ruházat, ami lehetővé teszi a levegő keringését, mint például pamut vagy pamutbéléses alsónemű viselése, és a külső nemi szervek tisztántartása. Glicerines szappanokat kell használni, mert sok más szappan irritálhatja ezt a területet. Esetenként jég helyezése a vulvára, hideg ülőfürdő, vagy hideg borogatás alkalmazása csökkenti a kisebesedést és a viszketést. A kortikoszteroid krémek vagy kenőcsök, mint a hidrokortizont tartalmazók és szájon át szedett antihisztaminok szintén csillapíthatják a fertőzés okozta viszketést. Krém formájában alkalmazott vagy szájon át szedett aciklovir enyhítheti a herpesz fertőzés tüneteit és rövidítheti a lefolyását. Szájon át szedett fájdalomcsillapítókkal mérsékelhető a fájdalom.

Ha az elhúzódó vulvitiszt rossz személyi higiéné okozza, a megfelelő higiénére vonatkozó iránymutatás az első lépés. Az itt előforduló bakteriális fertőzést antibiotikumokkal kezelik. A bőr betegségeit, mint a pikkelysömör, kortikoszteroid krémekkel kezelik. Azokat az anyagokat, melyek állandó irritációt okoznak, mint krémek, hintőporok és bizonyos óvszermárkák, jobb nem használni.

Jelenleg nincs arra utaló tudományos bizonyíték, hogy a probiotikumok szedése vagy lokális alkalmazása és a joghurt fogyasztása segít a bakteriális vaginózis megelőzésében.

folyás, hüvelyfertőzés, nemi betegség

2023-10-25 18:43:08

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop