Hirdetés

Az illatosított toalett papír hüvelyszárazságot okozhat

A hüvelyszárazság a menopauza után gyakran okoz tüneteket, de bármely életkorban megjelenhet. Az ösztrogén szint a ciklus során normálisan változik, az életkorral, szülést követően és szoptatás idején is.

hüvely, nyák, síkosság |

InforMed Hírek12   InforMed


A petefészkek eltávolítása, daganatos betegség esetén a sugárkezelés, vagy maga a kemoterápia is hasonló változással jár. Egyes immunbetegségek és a dohányzás is csökkentik a hormontermelést. A hüvely falában, a nyálkahártyában vannak azok a sejtek, amelyek a nedvességet termelik, működésük érzékeny az ösztrogén szintjére.

Egyes allergia ellenes szerek és nátha során alkalmazott gyógyszerek csökkenthetik más testtájakon is a nyáktermelést, akár a hüvelyben is. Az ösztrogén ellenes kezelés, amelyet mellrákban szoktak alkalmazni, szintén hüvelyszárazságot idézhet elő.

Az autoimmun betegségek közé tartozó Sjögren-szindrómára jellemző a szem- és szájszárazságon kívül a hüvelyszárazság is.

A hüvely normális savasságát befolyásoló vegyszerek, intim zuhanyok irritációt, ennek következtében hüvelyszárazságot okozhatnak.

A hüvelyszárazság helyi ösztrogénkezelése általában hatékonyabb, mint szájon át szedett vagy tapasz formájában alkalmazott hormonkezelés. A kezelés során kisebb dózissal jobb eredmény érhető el. Kevés hormon szívódik fel a keringésbe, nem csökkenti a normális tesztoszteron termelést, viszont csökkenti húgyúti fertőzés kockázatát.

Amennyiben a menopauza más tünetei is fennállnak, érdemes inkább a szisztémás kezelést választani.

Kiegészítő kezelésként foglalkozni kell a síkosítással is. Számos készítmény kapható recept nélkül, de a megfelelő kiválasztásához érdemes kikérni nőgyógyásza véleményét.

A természetes síkosításhoz lelki ráhangolódás is szükséges az együttlétek során. A rendszeres testi kapcsolat javítja a hüvely nyáktermelését.

A hüvelyt irritáló hüvelyzuhanyok, öblítők, kézkrémek, illatos és antibakteriális szappanok, habfürdők, valamint az illatosított toalett papírok ronthatják a megfelelő nyáktermelést.

Forrás: Mayo Clinic

hüvely, nyák, síkosság

2014-01-16 17:34:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop