Hirdetés

A fogamzásgátló tabletták új nemzedékénél nagyobb a vérrögképződés kockázata

Az újabb fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb vérrögképződési veszéllyel jár, mint a régebbi progeszterin tartalmú szereké - írják az angliai Nottinghami Egyetem kutatói.

fogamzásgátló, vérrögképződés, vénás tromboembólia, VTE, drospirenon, dezogesztrel, gesztoden, ciproteron |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A British Medical Journal orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a progeszterin tartalmú hormontabletták egy újabb nemzedéke - amely drospirenon, dezogesztrel, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmaz - négyszeresére növeli a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát szedőinél azokhoz képes, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát.

A fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed fogamzásgátló tablettát, a fejlett ipari országokban 18 százalék. A kombinált fogamzásgátló tablettákról már régóta köztudott, hogy szedésükkel növekszik a vérrögképződés kockázata.

Ez az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a szájon át szedhető kombinált fogamzásgátlók és a vénás trombózis kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta 15 és 49 év közötti nőknél a brit egészségügyi ellátórendszer két nagy adatbázisa alapján -írta Yana Vinogradova, a kutatás vezetője.

A tablettát nem szedőkhöz képest mintegy két és félszeres a VTE kockázata azoknál a nőknél, akik a régebbi típusú - levonorgesztrel, noretiszteron és norgesztimát - hatóanyagú tablettát szedik. A tabletták - droszpirenon, desogesztrél, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmazó - új nemzedékét szedőknél mintegy négyszeresére növekszik a vénás tromboembólia kockázata. A VTE veszélye esetükben akkor is mintegy kétszeres (1,5-1,8-szoros), ha azokhoz a nőkhöz viszonyítják, akik régebbi típusú kombinált progeszterin tartalmú fogamzásgátlót szednek.

"Kimutattuk a trombózis nagyobb kockázatát a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták egyes újabb típusai esetében. De a trombózis kockázata kisebb, mint a terhességi trombózis kockázata. Nem javasoljuk, hogy a nők álljanak le, vagy változtassanak a tablettákon orvosi vélemény nélkül, mivel annak nem kívánatos következményei lehetnek, például a nem kívánt terhesség. Aki aggódik, vitassa meg az alternatívákat orvosával" - mondta Julia Hippisley-Cox professzor, a tanulmány társszerzője.

fogamzásgátló, vérrögképződés, vénás tromboembólia, VTE, drospirenon, dezogesztrel, gesztoden, ciproteron

2015-05-28 21:06:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop