Hirdetés

A krokodiloktól a tapaszig

Az emberiséget már 4000 éve foglalkoztatják a fogamzásgátlás lehetőségei. A mai módszerek kialakulásához azonban számtalan érdekes megoldásra, kísérletezésre volt szükség. Sőt meghökkentő metódusokra is akadt bőven példa a krokodilok ürülékétől kezdve a villa alakú csirkecsontig, de az amulettként használt macskahere és öszvér fülzsír hatékonyságában is bíztak elődeink.

fogamzásgátlás, Ragaszkodj hozzá!, világnap, családtervezés |

InforMed Hírek14   InforMed | Szakály, Sz.


A szeptember 26-i Fogamzásgátlás Világnapja alkalmából a tudatos családtervezésért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés készített egy áttekintést minden idők legérdekesebb módszereiről.

Őseink egészen az ókortól a középkorig kihasználták a természet adta lehetőségeket, javarészt csak állati és nővényi eredetű anyagokból alakítottak ki eszközöket és módszereket fogamzásgátlás céljából.

Egyiptomban a hölgyek előszeretettel alkalmaztak félbevágott citrom, gránátalma, esetleg mákgubó héját, amelyek leginkább a mai pesszáriumok őseként foghatók fel. De egyéb olyan, hüvelybe helyezett megoldások is léteztek, mint például a krokodilürülékből készített labdacs, vagy a tamponként használt mézzel és akácfőzettel átitatott puha anyag.

A híres római nőgyógyász, Soranus már 40 különböző kombinációjú elixírt készített gyümölcsökből, úgy vélte, hogy az erősen savas hatású anyaggal átitatott gyapjú a méhszájhoz helyezve spermaölő hatással bír.

Ha azonban a félbevágott gyümölcsök, vagy a belőlük készült főzetek, netán az elefántürülékből készített pesszárium nem bizonyult elég hatásosnak, a VI. században az istenek segítségét is előszeretettel vették igénybe, mert ha a gyermek isten akarata, akkor a gyermekáldás amulettekkel is befolyásolható. Elsősorban macskaherét és az öszvér fülzsírját alkalmazták e célból.

A hormonális megoldásokra, valamint a vászonzsákokat és állati beleket felváltó gumióvszerekre a XIX. századig kellett várni. Az első tablettát az 1960-es években fejlesztették ki, a T-alakú spirálok az 1970-es években jelentek meg. A XXI. században pedig újabb mérföldkő jelent meg a fogamzásgátlásban: tapasszal, hüvelygyűrűvel és a mai, korszerű alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettákkal bővült a paletta.

fogamzásgátlás, Ragaszkodj hozzá!, világnap, családtervezés

2016-09-26 22:49:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop