Hirdetés

A nem kívánt terhesség

Elgondolkodtató a magyar jogrendben, hogy kiskorúak szülhetnek gyermeket szülői engedély nélkül, de a terhesség-megszakításhoz már kell az apja, vagy anyja beleegyezése, aláírása.

családtervezés, terhességmegszakítás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

Akik még fiatalkorúak (18 év alattiak), szülői segítségre szorulnak, így a terhesség sorsáról, s hogy ki nevelje fel a gyermeket, együtt döntenek.

A családtervezés legrosszabb módszere a terhességmegszakítás.

Magyarországon ez szigorú jogszabályokhoz kötött. Csak a 12 hét alattiakat engedélyezik, a műtétért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kell csekken befizetni a kiszabott díjat. Először a nőgyógyász megállapítja tapintással , szükség esetén vizelethormon meghatározással, vagy ultrahanggal a terhességet. Leletet ad és a nő kérésétől függően felkeresi védőnőjét, vagy a Családvédelmi Szolgálat képviselőjét.

Ők a területileg illetékes személy, aki meghatározott napokon és órákban érhető el.

Megbeszélés után kiállítja a megszakításhoz szükséges formanyomtatványt, mely egyik példányát a nőnek adja, a másikat a választott kórház nőgyógyászatára juttat el. Meghatározza az OEP-nek fizetendő összeget, mely 10 ezer forint, de kedvezménnyel négyezer, illetve 1500 forintra csökkenthető rászorultak esetén.
Tájékoztatja a nőt a műtéthez szükséges kórházi bentfekvési időről. Ha még nem szült, akkor kíméletes méhszájtágítás miatt 3 nap szükséges, szülteknél ennél kevesebb.

A kiállított engedély után 3 nap gondolkodási idő kötelező a magzatvédő törvény értelmében. A többit már a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Sajnos ez a beavatkozás szakmánk legkevésbé nemes része. Senki sem szeret embert, embriót elpusztítani. Igaz, hogy a megszakításról a terhes nő és családja dönt, de a végrehajtás a nőgyógyászok kényszerű kötelessége. Szeretnénk, ha minél kevesebbszer vagy egyáltalán nem kellene egészséges terhességet megszakítani. Hiszen megfontolt viselkedéssel, védekezéssel ez elkerülhető.

Akik már az orvosnál való jelentkezéskor betöltötték a 12. hetet, rákényszerülnek a kihordásra. Sokszor azonban megváltozik az anya és családja hozzáállása, elfogadják és szeretettel várják születését. Ahol felnőtt már a többi testvér, ott van helye a következőnek. Éppen a 40 év körüli anyáknak tudják bearanyozni a későn jött gyermekek az életét.

Főleg a leányanyákra jellemző, hogy ha nem tudnak az illető apához férjhez menni, szégyellik, titkolják terhességüket. Ennek diszkrét megoldása, ha anyaotthonba vonul. (megyénkben Sopronban van). Itt a világ szeme elől elvonulva gondoskodó emberek között élhet, majd szülés után szükség esetén itt is maradhat, míg eldől, hogy haza tudja-e vinni, vagy állami gondozásba adja, vagy rögtön nevelőszülőkhöz kerül az újszülött.

Jó lenne, ha a mostanában napvilágra került le nem zárt ügyekből csinált botrányok nyomán a magyar törvényhozás (a parlament) az újszülött érdekeit is figyelembe vevő törvényt hozna. Sajnos vannak nem kívánt gyermekek, ismertek a szeretetre éhes állami gondozottak körülményei. Engedjék meg, hogy akik tényleg gyermeket akarnak örökbe fogadni, sikerüljön ezt a gyermek minél fiatalabb korában elérni!

A médiákból egyre többet hallunk a rendőrségi jelentésekben a csecsemőgyilkosságokról, amelyek általában titkolt terhességekből születtek. Ne kerüljön erre sor! Legyen biztosítva az anonim szülőktől származó újszülöttek ellátása, felnevelése! Fogy a magyarság, ne pazaroljuk el a megfogant életeket, bármilyen nehéz is megélhetés napjainkban!

családtervezés, terhességmegszakítás

2017-05-21 13:45:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop